Creşterea dozelor de antibiotice ar putea face mai puternice unele bacterii (studiu)

Creşterea dozelor de antibiotice ar putea face mai puternice unele bacterii (studiu)

Utilizarea unor doze mai mari de antibiotice pentru combaterea dezvoltării bacteriilor rezistente la tratament poate de fapt să le facă pe unele dintre acestea mai puternice, arată un studiu publicat miercuri, potrivit AFP.

Rezistenţa la antibiotice este "una dintre cele mai grave ameninţări la adresa sănătăţii globale", potrivit Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), şi ar putea provoca 10 milioane de decese pe an până în 2050, potrivit unor estimări.

Cercetări anterioare au arătat că administrarea unor doze mai mari de antibiotice poate încetini capacitatea bacteriilor de a deveni rezistente la tratament, dar impactul acestei strategii asupra stării generale de sănătate a microbilor a fost puţin studiat.

Cercetătorii din mai multe ţări europene au analizat reacţia bacteriilor E. coli la diferite concentraţii de trei antibiotice utilizate în mod obişnuit.

Deşi dozele mari încetinesc ritmul în care bacteriile devin rezistente, ele conduc, de asemenea, la microbi "mai în formă" cu o rată de reproducere mai rapidă, conchide acest studiul acestora, publicat în revista Royal Society Biology Letters.

"Estimăm că rata de creştere este un bun indicator al formei lor, cu ipoteza că o tulpină care creşte mai repede are mai multe şanse să se impună asupra celorlalte şi să devină dominantă", a declarat pentru AFP autorul principal al studiului, Mato Lagator, biolog şi cercetător la Universitatea din Manchester.

Aceste rezultate "adaugă o dimensiune suplimentară la problema dozării optime a antibioticelor", susţin cercetătorii, estimând că utilizarea unor doze mai mari reprezintă o "dilemă".

"Noile medicamente sunt dezvoltate cu un singur obiectiv principal: eficacitatea lor în eliminarea infecţiei. Însă rareori luăm în considerare probabilitatea ca bacteriile vizate să devină rezistente la aceste medicamente, precum şi nivelul de formă al tulpinilor rezistente care riscă să apară", subliniază Mato Lagator.

"Concentrarea pe beneficiul imediat - tratamentul este mai eficace la doze mai mari - fără a înţelege consecinţele pe termen lung poate fi problematică", a adăugat el, solicitând mai multe cercetări în acest domeniu.AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Așa o fi? /