Cristian Bușoi, după aprobarea poziției de negociere a PE privind certificatul COVID-19: Comisia Europeană să susțină statele membre pentru a pune la dispoziția cetățenilor teste gratuite

Cristian Bușoi, după aprobarea poziției de negociere a PE privind certificatul COVID-19: Comisia Europeană să susțină statele membre pentru a pune la dispoziția cetățenilor teste gratuite

Pentru a evita o posibilă discriminare împotriva celor care nu au fost vaccinați, țările UE trebuie să se asigure că efectuează teste de diagnostic universale, ușor accesibile și gratuite, a afirmat joi eurodeputatul Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European, într-un comunicat de presă, după ce legislativul european a aprobat propunerea de negociere pentru noul certificat verde digital.

Parlamentul European a votat miercuri seară poziția de negociere cu privire la propunerea de certificat pentru a reafirma dreptul la liberă circulație în Europa în timpul pandemiei. Eurodeputații au fost de acord că noul „certificat UE COVID-19” — în locul „adeverinței electronice verzi”, conform propunerii Comisiei — ar trebui să fie valabil timp de 12 luni și nu mai mult. Propunerea legislativă privind cetățenii UE a fost aprobată cu 540 de voturi pentru, 119 împotrivă și 31 abțineri, în timp ce propunerea privind resortisanții țărilor terțe a fost adoptată cu 540 de voturi pentru, 80 împotrivă și 70 abțineri.

“Documentul, care va fi disponibil în formă digitală sau tipărită, va certifica că o persoană a fost fie vaccinată împotriva noului coronavirus, fie a primit un diagnostic negativ după un test recent sau s-a recuperat după COVID-19 și are anticorpi. Cei care dețin un certificat UE COVID-19 nu se vor supune unor restricții suplimentare de călătorie, cum ar fi carantina sau autoizolarea. Este important să subliniem însă că certificatele nu vor putea fi utilizate ca documente de călătorie și nici nu vor reprezenta o condiție pentru exercitarea dreptului la libera circulație”, a spus Bușoi, conform sursei citate

Potrivit acestuia, pentru a evita o posibilă discriminare împotriva celor care nu au fost vaccinați, țările UE trebuie să se asigure că efectuează teste de diagnostic universale, ușor accesibile și gratuite.

“Aceasta este solicitarea pe care am făcut-o, de altfel, și ieri de la tribuna Parlamentului European. Testarea este o componentă cheie a strategiei menite să stimuleze redresarea economică și să permită funcționarea normală a activităților, mai ales cele educaționale și sociale. În unele state membre, prețul testelor PCR este foarte mare, iar acest lucru îi afectează, în special, pe tineri care nu au avut prioritate la vaccinare și nici nu au posibilități financiare pentru a se testa atunci când au nevoie. În acest sens, invit Comisia să convingă și să susțină statele membre pentru a pune la dispoziția cetățenilor teste gratuite pentru obținerea Certificatului UE COVID-19“, a adăugat europarlamentarul român.

În calitate de responsabil al PE în relația cu EMA, Cristian Bușoi a subliniat că UE trebuie să se asigure că statele membre acceptă certificate de vaccinare emise în alte state membre pentru persoanele vaccinate cu serurile aprobate de Agenția Europeană a Medicamentelor din UE: Pfizer / BioNTech, Moderna, AstraZeneca și Johnson&Johnson.

“Pentru a preveni frauda și falsificarea, Certificatele vor fi securizate cu sigilii electronice. Datele cu caracter personal nu vor putea fi stocate în statele membre de destinație și nu va fi creată nici o bază de date centrală la nivelul UE. Urmează acum ca Parlamentul și Consiliul să înceapă negocierile pentru un Acord privind acest document înainte de începerea sezonului turistic estival. Am încredere că discuțiile se vor derula rapid și iar mobilitatea în scopul călătoriilor, fie că sunt în interes de serviciu sau în scop turistic, nu va mai fi limitată”, a conchis el.

Atât Parlamentul, cât și Consiliul sunt acum gata să înceapă negocierile. Obiectivul este de a se ajunge la un acord înaintea sezonului turistic de vară.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Noi amănunte picante

2 Și ăsta a fost pilos? / „Tatăl meu avea o funcție politică destul de importantă”

3 Amănunte picante rău! / Androneasca, la pușcărie? / Costoiu a turnat-o pe „mami Cati” în fața judecătorilor!

4 Ceas de 180.000 de dolari! / L-o avea de la interlopul care-și permitea să-i zică „curvă”?

5 Protestul arestatului Dide capătă sens / A sunat din pușcărie pentru a face publică poveste unui IT-ist care s-a…