Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: Nu putem accepta un buget ”sfâșiat” pentru Programul de Sănătate al UE

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: Nu putem accepta un buget ”sfâșiat” pentru Programul de Sănătate al UE

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Progamul UE de Sănătate, ”EU4Health”, avertizează că nu va accepta un buget ”sfâșiat” pentru acest program și totodată, va susține alocarea de bani suplimentari pentru sănătate, subliind că cetățenii europeni nu pot fi dezamăgiți.


Europa a promis cetățenilor că va lupta cu noul coronavirus, cu cancerul și bolile de inimă, cu hepatitele și bolile rare. Nu putem accepta doar o “pilulă amară” – cum a declarat președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, și un buget sfâșiat pentru Programul de Sănătate Health4EU. Cetățenii cer de la noi acțiune acum. Nu îi putem dezamăgi. Ca medic și raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE voi susține alocarea de bani suplimentari pentru Sănătate. Acestea sunt cele două obiective mari pe care le am. Cetățenii români, cetățenii europeni merită acești bani!

Eurdoeputatul Crisitan Bușoi – Președintele Comisiei ITRE


Comisia Europeană a propus de curând un program pentru sănatate, însă „textul propus nu include și prevederi privind implementarea programului și nici criterii clare de selecție a proiectelor ce ar urma să fie finanțate. De aceea, am depus amendamente care cer exact aceste lucruri. Nu este în regulă ca decizia privind finanțarea proiectelor pe sănătate să fie a funcționarilor de la Comisia Europeană”, transmite deputatul liberal.

Prin programul „UE pentru sănătate” , Comisia Europeană propune să se investească 9,4 miliarde de euro în consolidarea sistemelor de sănătate. Finanțarea va proveni parțial de la bugetul UE (1,7 miliarde EUR), parțial prin intermediul veniturilor alocate externe, care provin din operațiunile de împrumut ale Uniunii, astfel cum sunt prevăzute în Regulamentul privind Instrumentul UE de redresare economică (7,7 miliarde EUR). Pentru niciunul dintre obiectivele menționate în program nu va exista o alocare prealabilă. Repartizarea va fi convenită în cadrul punerii în aplicare a programului „UE pentru sănătate”.

Trebuie să reamintim un aspect foarte important, și anume în urma summitului liderilor europeni din luna iulie, s-a decis tăierea masivă de 7,7 miliarde de euro din planul de recuperare „Next GenerationEU” pentru acest program pentru sănătate. Acestă reducere exagerată de fonduri a provocat reacții și critici din partea eurodeputaților. Rămâne de văzut cum se va negocia în următoarele luni astfel încât să se recupereze miliardele de euro pierdute în urma negocierilor șefilor de stat și de guvern.

Programul „UE pentru sănătate” acoperă perioada 2021-2027. Acesta ia în considerare lecțiile învățate și lacunele identificate până în prezent ca urmare a crizei și va aduce schimbări structurale pentru o mai bună pregătire a UE pentru noi provocări în materie de sănătate. Odată ce propunerea este adoptată de statele membre și de Parlamentul European, se intenționează să se înceapă lansarea de acțiuni specifice în cadrul programului „UE pentru sănătate” începând cu 1 ianuarie 2021. În primii ani ai programului, se va pune un accent deosebit pe acțiune, în special în ceea ce privește gestionarea crizelor.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”