Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: Un nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea intra în curând pe piața UE

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE: Un nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea intra în curând pe piața UE

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Cercetare din Parlamentul European, anunță că un nou vaccin împotriva COVID-19 ar putea intra în curând pe piața UE.

„Agenția Europeană a Medicamentelor (EMA) m-a informat printr-o comunicare oficială că a început revizuirea continuă a NVX-CoV2373, un vaccin COVID-19 dezvoltat de Novavax CZ AS”, a transmis acesta într-un mesaj pe contul de Facebook.

Potrivit deputatului european, decizia EMA se bazează pe rezultatele preliminare din studiile de laborator (date non-clinice) și studiile clinice timpurii la adulți. Potrivit informării pe care am primit-o, aceste studii sugerează că vaccinul declanșează producerea de anticorpi și celule imune care vizează SARS-CoV-2, virusul care provoacă COVID-19.

Agenția a dat asigurări că revizuirea va continua până când vor fi disponibile suficiente dovezi pentru o cerere formală de autorizare de introducere pe piață a vaccinului NVX-CoV2373.

“NVX-CoV2373 este un vaccin pe bază de proteine ​​care conține particule minuscule obținute dintr-o versiune cultivată în laborator a proteinei spike (S) găsite pe suprafața coronavirusului SARS-CoV-2. De asemenea, conține un „adjuvant”, o substanță care ajută la întărirea răspunsurilor imune la vaccin. Când unei persoane i se administrează vaccinul, sistemul său imunitar va identifica particulele de proteine ​​ca străine și va produce apărări naturale – anticorpi și celule T – împotriva lor. Dacă mai târziu, persoana vaccinată intră în contact cu SARS-CoV-2, sistemul imunitar va recunoaște proteina spike de pe virus și va fi pregătit să-l atace”, conform informațiilor de la Agenție.

Comisia Europeană a încheiat pe 17 decembrie discuțiile preliminare cu compania farmaceutică Novavax în vederea achiziționării vaccinului potențial împotriva COVID-19 produs de aceasta. Contractul avut în vedere cu Novavax ar urma să ofere tuturor statelor membre ale UE posibilitatea de a achiziționa 100 de milioane de doze și până la 100 de milioane de doze suplimentare.

Discuțiile preliminare cu Novavax finalizate astăzi vin în completarea unui portofoliu deja larg și asigurat de vaccinuri care urmează să fie produse în Europa, incluzând contractele deja semnate cu AstraZeneca , Sanofi-GSK , Janssen Pharmaceutica NV , BioNtech-Pfizer , CureVac și Moderna . Acest portofoliu diversificat de vaccinuri va asigura buna pregătire a Europei pentru vaccinare, de îndată ce vaccinurile se vor dovedi a fi sigure și eficace. Statele membre ar putea decide să doneze vaccinul unor țări cu venituri medii și inferioare sau să îl redirecționeze către alte țări europene.

„Suntem pe cale să adăugăm un al șaptelea vaccin promițător la portofoliul nostru, ceea ce ne va spori așadar șansele de a putea alege dintre cele mai sigure și mai eficace vaccinuri. În prezent, toate statele membre trebuie să se asigure că sunt pregătite să înceapă distribuirea unor dintre ele încă de la începutul anului 2021, de îndată ce se va dovedi că sunt sigure și eficace. Vaccinarea va determina modul în care vom trăi și vom munci în anul 2021. În perioada premergătoare sărbătorilor, invităm cetățenii să își continue eforturile de a controla pandemia. Fiecare trebuie să facă tot ce îi stă în putință pentru a evita noi recrudescențe până la apariția unui vaccin”, a declarat Stella Kyriakides, comisarul pentru sănătate și siguranță alimentară.

Novavax este o companie de biotehnologie care dezvoltă vaccinuri de ultimă generație împotriva unor boli infecțioase grave. Vaccinul propus de această companie este un vaccin subunitar pe bază de proteine, aflat deja în faza 3 a studiului clinic.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Așa o fi?