Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE, subliniază importanța solidarității pentru a opri pandemia de COVID-19: Susțin COVAX și nu cred că trebuie să interzicem exporturile din UE

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru cercetare din PE, subliniază importanța solidarității pentru a opri pandemia de COVID-19: Susțin COVAX și nu cred că trebuie să interzicem exporturile din UE

Eurodeputatul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru industrie, cercetare și energie (ITRE) din Parlamentul European și-a arătat sprijinul pentru mecanismul COVAX și a subliniat că Uniunea Europeană trebuie să fie solidară ”cu întreaga planetă pentru a opri pandemia de COVID-19”.

”Susțin COVAX și nu cred că trebuie să interzicem exporturile din UE. Avem nevoie să fim solidari cu întreaga planetă pentru a opri pandemia de COVID-19. În același timp, cred că respectarea drepturilor de proprietate intelectuală va continua să stimuleze inovarea, atât de necesară acum și în viitor”, a precizat Bușoi în cadrul reuniunii grupului de contact din Parlamentul Europena pentru oprierea răspândirii COVID-19.

La discuții am participat și președintele Comisiei pentru mediu, sănătate și siguranță alimentară (ENVI) din Parlamentul European, Pascal Canfin, președintele Comisiei pentru comerț internațional (INTA) din Legislativul european, Bernd Lange, coordonatorii grupurilor politice din aceste comisii, dar și comisarii europeni Stella Kyriakides, Margaritis Schinas și Valdis Dombrovskis.

”Industria farmaceutică a încheiat până acum acorduri de colaborare în mod voluntar pentru mărirea capacității de fabricație și tocmai de aceea, sunt rezervat că prin licențe obligatorii vom realiza o extindere mai bună a capacității de producție”, a amintit eurodeputatul român.

Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a semnalat duminică că Uniunea Europeană nu se află în prezent în postura de a le dona în mod direct vaccinuri împotriva COVID-19 țărilor mai sărace .

Aceasta a explicat pentru Funke Media Group că ”există o presiune destul de mare asupra statelor membre de a obține vaccinuri pentru ele însele”.

Ursula von der Leyen a evidențiat totuși sprijinul financiar acordat de Uniunea Europeană iniţiativei COVAX conduse de OMS pentru a le oferi acces la vaccinuri ţărilor mai sărace.

”UE a investit 2,2 miliarde de euro în această iniţiativă. COVAX a livrat deja 30 milioane de doze de vaccin către 52 de ţări”, a menţionat von der Leyen.

Astfel, Uniunea Europeană va continua să ofere statelor cu venituri mici și medii alte doze ”doar după ce vom avea o situaţie mai bună a producţiei în UE”, a spus președinta Comisiei Europene.

”Nu pot explica cetățenilor europeni de ce exportăm milioane de doze de vaccin către state care sunt ele însele producătoare, dar nu ne trimit nimic înapoi”, a precizat von der Leyen, făcând trimitere la disputele cu Washington și Londra privind livrările de ser.

De altfel, aceasta a amenințat sâmbătă cu blocarea exporturilor de vaccin anti-COVID-19 dezvoltat de AstraZeneca dacă Uniunea Europeană nu va primi mai întâi livrările sale .

”Avem opţiunea de a interzice orice export prevăzut. Acesta este mesajul pe care îl transmitem către AstraZeneca: respectaţi-vă contractul cu Europa înainte de a începe să livraţi altor ţări!”’, a declarat Von der Leyen într-un interviu cu grupul media german Funke.

Comisia Europeană a ameninţat miercuri că va înăspri condiţiile de export în afara UE al vaccinurilor împotriva COVID-19 în scopul garantării ”reciprocităţii” schimburilor cu ţări care sunt ele însele producătoare .

”Rutele trebuie să fie deschise în cele două sensuri (…) Noi exportăm multe vaccinuri spre ţări care produc ele însele. Este o invitaţie pentru ele de a fi deschise”, a declarat preşedinta executivului UE, Ursula von der Leyen, în cadrul unei conferinţe de presă.

”Vrem să vedem reciprocitate şi proporţionalitate în exporturi şi suntem gata să recurgem la toate opţiunile (…) pentru a ne asigura că Europa îşi primeşte corect partea”, a mai spus oficialul european.

La 11 martie, Comisia Europeană a prelungit până la sfârșitul lunii iunie mecanismul de transparență și autorizare pentru exporturile de vaccinuri împotriva COVID-19 .

Mecanismul de autorizare a exporturilor se aplică numai exporturilor provenind de la companii cu care UE a încheiat acorduri preliminare de achiziție (APA). Prin aceste APA, producătorii de vaccinuri se angajează să livreze statelor membre ale UE un număr de vaccinuri convenit în prealabil. Mecanismul prevede autorizarea exporturilor de vaccinuri împotriva COVID-19 în afara UE.

Introdus inițial la 30 ianuarie 2021 pentru o perioadă de timp care urma să se încheie la 12 martie 2021, noul regulament prelungește durata acestui mecanism până la sfârșitul lunii iunie 2021. Totodată, noul regulament simplifică procedura, permițând gruparea exporturilor către diferiți destinatari finali din aceeași țară într-o singură cerere. De asemenea, el oferă claritate prin identificarea codurilor vamale pentru substanțele active care intră sub incidența măsurii.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Maneaua care a înnebunit planeta. Melodia este în centrul unei controverse uriaşe

2 Justiția din Ro a comis-o din nou! Asta e din aia jegoasă, făcută în nesimțire!

3 Așa o fi?

4 VIDEO Asta cu cei doi militari ucraineni de origine română, tată și fiu, o fi adevărată?

5 Sondaj Avangarde / Firea a început să recupereze teren... Piedone, în cădere liberă