Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE, oferă soluții pentru lipsa de vaccinuri anti-COVID-19 la nivel mondial

Cristian Bușoi, președintele Comisiei pentru Cercetare din PE, oferă soluții pentru lipsa de vaccinuri anti-COVID-19 la nivel mondial

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), președintele Comisiei pentru Industrie și Cercetare din Parlamentul European, susține că renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală nu va soluționa lipsa de vaccin anti-COVID-19 la nivel global.

„Cele mai bune măsuri pentru soluționarea lipsei de vaccin sunt: oprirea interdicției la export, atât pentru vaccinuri, cât și pentru materiile prime necesare, împărtășirea tehnologiei necesare pentru a crește producția și donarea dozelor existente și neutilizate. Această discuție nu este deloc teoretică, ci foarte concretă”, a transmis deputatul european într-un comunicat, remis CaleaEuropeană .

Potrivit eurodeputatului PNL, măsura renunțării la drepturile de proprietate intelectuală pentru a permite producția pe scară largă nu este o soluție pe termen scurt: „Chiar într-un asemenea scenariu, fabricile nu vor începe automat, să producă „pe bandă” dozele necesare. Experții estimează că pentru a porni o facilitate de producție a vaccinurilor pe tehnologie mARN este nevoie de cel puțin 6 luni.”

Cristian Bușoi a reamintit acțiunile multilaterale ale Uniunii Europene, măsuri consistente de ajutor pentru țările aflate în nevoie în această pandemie: „UE a exportat jumătate din cele 400 de milioane de doze produse și s-a mobilizat de urgență pentru a ajuta India. Dintre democrațiile occidentale, doar UE a exportat pe scară largă vaccinul. Până acum, din cele 400 de milioane de doze produse, UE a exportat jumătate, 200 de milioane, în 90 de țări, dovedind astfel concret, că cea mai bună soluție de ajutor pentru celelalte state este exportul”, a mai adăugat acesta.

„Există o dezbatere globală intensă despre renunțarea la drepturile de proprietate intelectuală asupra vaccinului, însă obiectivele acestei dezbateri sunt, de multe ori, mai degrabă geopolitice, decât soluții medicale concrete, care să răspundă la criza majoră cu care se confruntă acum unele state ca India sau Africa de Sud”, se mai arată în comunicatul deputatului european.

Sursa: caleaeuropeana.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Dezvăluiri despre culisele unor negocieri secrete care ar fi putut termina demult războiul din Ucraina / Putin și Zelenski au fost dispuși să ia în cons…

2 Hărți care dau fiori / Victoria Rusiei în Ucraina ar avea consecințe devastatoare pentru apărarea NATO. România, printre țările aflate în pericol

3 VIDEO Unde o fi plecat așa intempestiv Nicușor Dan?

4 Un text dur și fără perdea despre ce se întâmplă acum în Ucraina și în „lumea civilizată”

5 Un articol despre ce se întâmplă în India...