Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, solicită comisarului european pentru Sănătate sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir

Cristian Bușoi, raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE, solicită comisarului european pentru Sănătate sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir

Europarlamentarul Cristian Bușoi (PNL, PPE), raportorul Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE 2021-2027, a solicitat comisarului european pentru Sănătătate, Stella Kyriakides, sprijin pentru Republica Moldova în achiziționarea vaccinului anti-COVID-19 și a Remdesevir.

Potrivit unui comunicat, eurodeputatul român a transmis miercuri o scrisoare comisarului Kyriakides în care i-a solicitat să îi comunice ” în ce măsură poate fi inclusă Republica Moldova în cererea formulată de România către Comisie pentru a obține medicamentul Remdesevir, precum și vaccinurile anti-Covid-19, necesare imunizării populației. Totodată, am adresat comisarului pentru Sănătate rugămintea de a examina posibilitatea ca Republica Moldova să primească sprijin independent de la UE pentru achiziționarea tratamentelor anti-COVID-19”.

Aceast demers al raportorului Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE vine în contextul în care Republica Moldova a cerut României sprijinul pentru a achiziționa vaccinuri împotriva COVID -19, dar și Remdesevir, aprobat de Agenția Europeană a Medicamentului pentru tratarea formelor grave ale COVID-19.

În urmă cu o săptămână, eurodeputatul Cristian Bușoi a avut o întrevedere la București cu președintele Agenției Naționale a Medicamentelor și Dispozitivelor Medicale din Republica Moldova, Eremei Priseajniuc. În acest context, ”șeful Agenției pentru Medicamente din Moldova a solicitat autorităților române să examineze posibilitatea includerii Republicii Moldova în cererea lor către Comisie pentru a obține medicamentul cu Remdesevir, precum și vaccinurile anti-COVID-19, necesare pentru inițierea imunizării, în special în grupurile cu risc ridicat: lucrători medicali, persoane în vârstă, persoane cu comorbidități”, este explicat în sursa mai sus amintită. Solicitarea venea în contextul în care  președintele Republicii Moldova anunțase negocieri avansate cu Rusia pentru achiziționarea vaccinului pe care Kremlinul susține că l-ar fi descoperit.

”Am promis atunci președintelui Agenției Naționale a Medicamentului că, în calitate de raportor al Parlamentului European pentru Programul de Sănătate al UE și de responsabil al Parlamentului European pentru relația cu EMA, voi solicita comisarului european pentru Sănătate, Stella Kyriakides, sprijinul pentru ca Republica Moldova să primească tratamentele anti-COVID 19 autorizate de Uniunea Europeană”, precizează Bușoi în comunicat. 

La 9 august ministrul Sănătății, Nelu Tătatu, a anunțat că a solicitat Uniunii Europeană zece milioane de doze de vaccin pentru COVID-19, în momentul în care acesta va fi disponibil.

Comisia Europeană a încheiat la 3 august, discuțiile preliminare cu o companie farmaceutică pentru achiziționarea unui potențial vaccin împotriva COVID-19. Contractul avut în vedere cu Sanofi-GSK ar oferi posibilitatea ca toate statele membre ale UE să achiziționeze vaccinul. Se preconizează că, odată ce un vaccin s-a dovedit a fi sigur și eficace împotriva COVID-19, Comisia ar dispune de un cadru contractual pentru achiziționarea a 300 de milioane de doze, în numele tuturor statelor membre ale UE.

Încă de la debutul crizei generate de pandemie, Românai și Uniunea Europeană au acordat sprijin cetățenilor moldoveni și autorităților în lupta cu COVID-19, trimițând cantități importante de medicamente și materiale sanitare. 

Amintim că la 6 mai, la 30 de la ani de la primul ”Pod de flori” peste Prut, un convoi de 20 de camioane cu echipamente sanitare a plecat din România spre Republica Moldova, într-un gest de ajutorare a țării vecine în lupta împotriva epidemiei de COVID-19.

Sursa: caleaeuropeana.ro

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 De citit!

3 Le dă bine Lăzăroiu, din când în când...

4 Așa arată o gură care tocmai a primit o sinecură...

5 Așa o fi?