Cristian Ghinea, propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene (fişă biografică)

Cristian Ghinea, propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene (fişă biografică)

Comitetul Politic al USR a validat, la 17 octombrie 2021, lista miniştrilor propuşi de premierul desemnat Dacian Cioloş şi programul de guvernare cu care se va prezenta în Parlament. Cristian Ghinea a fost propus ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene.

Cristian Ghinea s-a născut la 20 iulie 1977, la Bucureşti, conform CV-ului publicat pe www.cdep.ro.

A absolvit Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative din Bucureşti (2000) şi a urmat studii de masterat la Universitatea London School of Economics and Political Science (2007-2008), în cadrul căreia a studiat politici europene şi a susţinut teza pe tema "Eficacitatea condiţionalităţilor anticorupţie ale UE în România", potrivit www.cristianghinea.ro.

În 2009, a fondat, împreună cu un grup de experţi, Centrul Român pentru Politici Europene (CRPE), cu scopul de a sprijini rolul României în Europa prin furnizarea de expertiză în domeniul politicilor publice. În cadrul organizaţiei, Cristian Ghinea a coordonat, până în 2015, proiecte în domeniul politicii externe, justiţiei şi anticorupţiei, mai notează sursa citată.

A colaborat cu revista "Dilema veche" (1999-2015), pentru care a scris reportaje şi a realizat principala rubrică de analiză politică, conform paginii www.cristianghinea.ro .

În 2011, a coordonat apariţia volumului "The EU Approach to Justice Reform in Southeastern and Eastern Europe", un proiect internaţional de transfer de expertiză dinspre România spre ţările din jur, semnat Cristian Ghinea şi Laura Ştefan. În 2012, a publicat volumul "Eu votez DNA - De ce merită să apărăm instituţiile anticorupţie", apărut la Editura Humanitas.

În decembrie 2015, a fost numit consilier de stat pentru afaceri europene la Cancelaria Prim-ministrului Dacian Cioloş. Din această funcţie, a participat la înfiinţarea Comisiei de Tăiat Hârtii, un proiect legislativ având drept scop reducerea birocraţiei şi a elaborat şi coordonat "Pachetul de sprijin pentru dezvoltarea clasei de mijloc de la sate", conform autobiografiei publicate pe www.cristianghinea.ro .

A deţinut portofoliul de ministru al Fondurilor Europene în Guvernul Cioloş, între 27 aprilie şi 26 octombrie 2016, când a demisionat din funcţie. Ulterior, s-a înscris în partidul Uniunea Salvaţi România (USR).

În urma scrutinului parlamentar din 11 decembrie 2016, a fost ales deputat în circumscripţia electorală nr.42 Bucureşti, pe listele USR. A fost secretar al Biroului Permanent (dec. 2016- sept. 2017) şi membru în: Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (până în sept. 2017), Comisia juridică, de disciplină şi imunităţi (sept.-nov. 2017), Comisia pentru afaceri europene (din nov. 2017), Comisia pentru agricultură, silvicultură, industrie alimentară şi servicii specifice (din oct. 2018), Comisia specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului pentru coordonarea activităţilor parlamentare necesare pregătirii Preşedinţiei Consiliului Uniunii Europene din primul semestru al anului 2019 (până în dec. 2018), Comitetul Director al Grupului Român al Uniunii Interparlamentare, conform www.cdep.ro .

La 14 iunie 2019 a demisionat din funcţia de deputat, optând pentru mandatul de europarlamentar. A fost ales europarlamentar pe lista Alianţei 2020 USR PLUS, în urma scrutinului din 26 mai 2019. Este eurodeputat al Grupului Renew Europe, potrivit https://www.europarl.europa.eu/ .

Propus pentru funcţia de ministru al Investiţiilor şi Proiectelor Europene în Cabinetul Florin Cîţu, Cristian Ghinea a deţinut acest portofoliu de la 23 decembrie 2020 până la 8 septembrie 2021.

La 2 octombrie 2021, în cadrul Congresului USR PLUS a fost aleasă noua conducere, Cristian Ghinea fiind ales printre cei 24 de membri ai Biroului Naţional USR PLUS. AGERPRES/(Documentare - Ruxandra Bratu, editor: Irina Andreea Cristea, editor online: Alexandru Cojocaru)


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Eduard Hellvig, atac dur la medicul Cîrstoiu: „Când spectacolul începe să fie fluierat, își iau trusa de machiaj și își văd de drum”