Criza din Venezuela: Norvegia nu îl recunoaşte pe Guaido ca preşedinte interimar şi cheamă la dialog

Guvernul norvegian nu îl recunoaşte pe liderul Adunării Naţionale, Juan Guaido, ca preşedinte interimar al Venezuelei şi îndeamnă la dialog între părţi şi la organizarea de noi alegeri, transmite luni EFE.

'Norvegia are ca tradiţie să recunoască state, nu guverne', a declarat pentru agenţia NTB ministrul de externe Ine Eriksen Soreide, menţionând totuşi că ţara sa şi-a arătat 'sprijinul' faţă de Guaido ca 'preşedinte ales şi legitim al Adunării Naţionale'.

Norvegia, care nu este membru al Uniunii Europene, se distanţează astfel de poziţia unor state precum Germania, Franţa, Spania şi Marea Britanie, precum şi de cea a vecinilor săi Suedia şi Danemarca, care l-au recunoscut luni pe Juan Guaido ca preşedinte interimar.

'Menţinem cererea de respectare a drepturilor democratice şi pentru noi alegeri. Situaţia din Venezuela s-a deteriorat. Invităm părţile să stabilească un proces politic incluziv care să ducă la alegeri', a mai spus şefa diplomaţiei norvegiene.

Ea a subliniat că Norvegia menţine 'dialogul' cu cele două părţi şi că le-a oferit acestora ajutorul într-un proces de acest tip, 'când şi dacă doresc'.

Norvegia a jucat rolul de mediator în circa 20 de procese de dialog în ultimele decenii, precum cel încheiat prin Acordurile de la Oslo între israelieni şi palestinieni sau negocierile între guvernul columbian şi gherila FARC, menţionează EFE.AGERPRES


Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 Mare grijă, urmează cele mai dure zile! Pericolul ca România să se transforme într-un focar uriaș n-a trecut!

2 VIDEO Foarte util / Medic din prima linie în lupta cu COVID-19 despre „mitul tratamentelor minune” și fake-urile…

3 BREAKING Sorina Pintea a revenit asupra demisiei de la șefia Spitalului Județean din Baia Mare și a fost repus…

4 Începe să se-ntâmple ce-am văzut în filmele SF / Apare conceptul paşapoartelor COVID şi al paşapoartelor de vacc…

5 Aici trebuia dat cu tunul, în adevăratul buboi! Termitele bugetare despre care nu vorbește nimeni

recomandări

Te ia DNA: Cristian Popescu Piedone

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Cea mai faimoasă pisicuță de pe internet