Criză în Kasmir/ Iranul se oferă să medieze pentru rezolvarea conflictului dintre India şi Pakistan

Criză în Kasmir/ Iranul se oferă să medieze pentru rezolvarea conflictului dintre India şi Pakistan

Guvernul iranian, care menţine relaţii strânse atât cu India cât şi cu Pakistanul, s-a oferit să medieze conflictul între cele două state, cărora le-a cerut "moderaţie" şi începerea unui dialog, transmite EFE.

Şeful diplomaţiei iraniene, Mohammad Javad Zarif, a anunţat că Republica Islamică este pregătită "să contribuie la rezolvarea paşnică a divergenţelor" între cele două ţări, potrivit unui comunicat difuzat joi de Ministerul de Externe iranian.

Zariv a avut un dialog telefonic miercuri noaptea cu omologul său pakistanez, Shah Mahmood Qureshi, în cadrul căruia şi-a exprimat regretul pentru recentele ciocniri între India şi Pakistan.

Ministrul iranian, care are intenţia de a discuta şi cu şeful diplomaţiei indiene, a chemat ambele state să dea dovadă de "moderaţie" şi să înceapă convorbiri pentru a rezolva disputa "cât mai curând posibil".

Miercuri, atât New Delhi, cât şi Islamabadul au afirmat că au doborât avioane inamice. Puseul de tensiune, care a izbucnit în ajun între cele două puteri nucleare, este legat de Kashmir, care este de decenii mărul discordiei între ele.

Cele două ţări au afirmat totuşi că doresc să evite o "escaladare", premierul pakistanez Imran Khan relansând o ofertă de dialog către New Delhi.

India a lansat marţi o lovitură aeriană în Pakistan care ar fi vizat o tabără de antrenament a grupării islamice Jaish-e-Mohammed (JeM), provocând această intensificare a tensiunilor.

Criza între cele două state vecine a apărut după un atentat sinucigaş în partea indiană a Kashmirului, revendicat de JeM, care a provocat moartea a cel puţin 40 de paramilitari indieni pe 14 februarie.AGERPRES/ (AS - autor: Vicenţiu Purcărea, editor: Mariana Ionescu, editor online: Adrian Dădârlat)


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”