Criză în mai multe insule grecești: numărul turiștilor îl depășește și de patru ori pe cel al rezidenților

Criză în mai multe insule grecești: numărul turiștilor îl depășește și de patru ori pe cel al rezidenților

Sustenabilitatea turismului pe insulele grecești începe să fie pusă sub semnul întrebării, întrucât există locuri unde, în sezonul turistic, numărul vizitatorilor ajunge de până la trei sau patru ori mai mare decât numărul de rezidenți permanenți.

Insule grecești FOTO Shutterstock

Invazie de turiști și în insulele mai puțin populare

Vizate nu sunt doar insulele foarte populare din Grecia , precum Mykonos și Santorini. Numeroși turiști au început să aleagă și Insulele Ciclade, situate în partea centrală și de sud a Mării Egee. Tot mai mulți oameni își petrec vacanța inclusiv pe unele mici, care au fost considerate cândva „destinații alternative”, notează publicația Kathimerini .

Problema este agravată și mai mult de închirierile, pe termen scurt, a pesniunilor de tip Airbnb. În cazul mai multor insule, numărul proprietarilor listați pe Airbnb variază de la sute la câteva mii.

Turismul trece la o formă în care managementul este în afara controlului comunităților locale”, a spus Harry Coccossis, profesor al Universității din Thessaly, conform sursei citate.

Kathimerini a combinat datele recensământului din 2021, publicate în acest an, cu cel mai recent raport anual al Institutului de Cercetare și Prognoză Turistică (ITEP) al Camerei Elene a Hotelurilor (2022) și datele disponibile despre închirierea camerelor (Confederația Oamenilor de Afaceri ai Hotelurilor Turistice din 2019) și locuri de campare (ESYE 2021).

Pentru Ciclade și Dodecanez, s-au folosit și date din listările Airbnb (de pe site-ul Inside Airbnb), calculând că fiecare listare corespunde cu închirierea pentru doi turiși (deși pot fi mai mulți). În scopul raportului, au fost luate în considerare toate insulele, cu excepția Cretei și Evia.

Ceea ce reiese din analiza datelor este că, pe cinci insule, locurile disponibile pentru turiști sunt de peste trei ori mai multe decât populația rezidentă.

Numărul turiștilor, comparativ cu cel al rezidenților

Mykonos: 3,7 turiști / rezident,

Santorini: 3,42 turiști / rezident,

Folegandros: 3,16 turiști / rezident,

Ios: 3,07 turiști / rezident,

Antiparos: 3,03 turiști / rezident.

Așadar, în vârful sezonului turistic, populația de pe aceste insule se triplează cu mult. Mai mult decât atât, datele nu îi iau în decât pe turiști, nu și pe muncitorii sezonieri, care nu sunt rezidenți permanenți. Pe lângă insulele enumerate, în alte șase, numărul turiștilor ajunge la dublu față de cel al rezidenților. Este vorba despre: Skiathos, Serifos, Sifnos, Amorgos, Thassos și Sikinos.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO „Ucrainenii au luat 8.000 de telefoane mobile și le-au pus pe stâlpi de doi metri, așa detectează dronele Shahed”

2 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

3 Așa o fi? /

4 Culisele uriașului scandal care zguduie regimul Orban, în Ungaria

5 Dezvăluirile neașteptate ale șefului serviciului secret din Ucraina