
Criză la bordul portavionului USS Truman. Cum a pierdut armata americană două avioane F-18 în doar şapte zile
Un al doilea avion de luptă F-18 Super Hornet a căzut în Marea Roşie de pe portavionul USS Harry S. Truman. Aeronava, care costă între 66 și 70 de milioane de dolari, nu a fost recuperată.
Portavionul USS Harry S. Truman, una dintre navele emblematice ale flotei SUA, angajată în przent în lupta împotriva rebelilor Houthi, trece printr-o perioadă marcată de incidente grave, pierzând două avioane de luptă F/A-18 Super Hornet în mai puțin de o săptămână. Deși anchetele oficiale sunt încă în desfășurare, primele informații sugerează probleme tehnice și manevre de urgență drept cauze probabile.
Prăbușirea celui de-al doilea F/A-18 în doar șapte zile
Astfel în decursul a doar şapte zile, un al doilea avion F/A-18 Super Hornet s-a prăbușit în apă în timpul unei aterizări eșuate pe puntea portavionului USS Truman. Conform unor surse citate de CNN, accidentul a survenit ca urmare a unei defecţiuni la sistemul de oprire al portavionului: fie avionul nu a reușit să prindă cablul de oprire și s-a prăbușit în mare, fie cablul s-a rupt.
Pilotul și ofițerul aflat la bord au reușit să se catapulteze la timp și au fost recuperați rapid de un elicopter de salvare, ambii suferind doar răni minore. Aeronava, care are o valoare cuprinsă între 66 și 70 de milioane de dolari, nu a fost recuperată până în prezent.
Val de incidente
Acest accident survine la doar o săptămână după un alt incident similar, tot la bordul USS Truman. Atunci, un F/A-18 a fost pierdut în mare în urma unei manevre de urgență efectuate de portavion pentru a evita un atac cu rachete al rebelilor Houthi. Mișcarea navei a fost atât de bruscă, încât avionul a fost aruncat peste bord.
Rebelii Houthi, susținuți de Iran, au intensificat atacurile asupra navelor comerciale și militare încă din noiembrie 2023, aşa încât în mai multe rânduri portavioane și distrugătoare americane au fost nevoite să intervină cu sisteme defensive precum Phalanx Close-In Weapon System (CIWS), conceput pentru a intercepta proiectile în ultimul moment.
În aceeași zi în care a avut loc prăbușirea celui de-al doilea avion, USS Truman ar fi fost ținta unui nou atac Houthi, în ciuda declarațiilor oficiale recente care anunțau un potențial armistițiu între SUA și gruparea rebelă. Deocamdată, nu există dovezi clare care să lege direct acest atac de pierderea avionului, dar contextul tensionat ridică semne de întrebare cu privire la siguranța operațională a portavionului.
Problemele nu se opresc, însă, aici. În decembrie, un alt F/A-18 care a decolat de pe USS Truman a fost implicat într-un accident grav: avionul a fost lovit accidental de o altă navă de război americană, USS Gettysburg, și s-a prăbușit în mare. Și de această dată, echipajul s-a catapultat în siguranță.
În februarie 2024, USS Truman a fost implicat într-un alt incident major, ciocnindu-se cu o navă comercială în apropiere de coastele Egiptului. Coliziunea a dus la demiterea comandantului portavionului, căpitanul Dave Snowden, care a fost înlocuit de căpitanul Christopher Hill.
F/A-18 Super Hornet este una dintre cele mai performante aeronave de luptă din dotarea Marinei SUA, cu un cost care variază între 60 și 70 de milioane de dolari, în funcție de configurație. Pierderea a două astfel de aparate într-o perioadă atât de scurtă ridică îngrijorări serioase atât în ceea ce privește siguranța operațiunilor, cât și eficiența tehnică a echipamentelor.
Mai mult decât atât, aceste incidente afectează imaginea forțelor navale americane, într-un moment în care SUA încearcă să-și mențină influența și controlul strategic în regiunea Mării Roșii și a Orientului Mijlociu.
Sursa: adevarul.ro