Criză politică în Republica Cehă: Premierul respinge o propunere pentru înlocuirea ministrului de finanțe

Criză politică în Republica Cehă: Premierul respinge o propunere pentru înlocuirea ministrului de finanțe

Premierul ceh Bohuslav Sobotka a respins luni o propunere a formațiunii ANO, parteneră în coaliția guvernamentală, de a-l înlocui pe ministrul de finanțe Andrej Babis cu adjunctul acestuia, prelungind criza coaliției sale de centru-stânga, relatează Reuters.

Potrivit lui Sobotka, viceministrul de finanțe Alena Schillerova este prea apropiată de Babis, pe care premierul îl acuză de evaziune fiscală.

"Am cerut ANO să vină cu altă propunere. Nu am încredere că dna Schillerova va putea garanta o prestație intensivă și riguroasă a administrației financiare și a ministerului în ce privește operațiunile fiscale ale lui Babis", a afirmat premierul.

Șeful guvernului ceh i-a cerut săptămâna trecută președintelui Milos Zeman să-l demită pe ministrul de finanțe pe fondul suspiciunilor de evaziune fiscală, dar șeful statului a refuzat să ia o decizie în privința lui Babis, indicând că o va amâna pentru după revenirea sa din China, unde se deplasează între 11 și 18 mai. Joi, el a indicat că îi va solicita Curții Constituționale să decidă dacă să-l destituie pe ministrul de finanțe.

Andrej Babis, care este miliardar, fiind al doilea cel mai bogat om din Republica Cehă, a bulversat scena politică tradițională a țării odată cu ascensiunea formațiunii sale în 2011, intrată la guvernare în 2014 alături de social-democrații din CSSD și creștin-democrații din KDU-CSL. ANO, descris uneori ca 'partidul unui singur om', domină în sondaje, fiind creditat într-o anchetă realizată de institutul STEM cu 28,3% din intențiile de vot, în fața social-democraților lui Sobotka (16,6%) și a comuniștilor din KSCM (12,2%) în perspectiva alegerilor legislative prevăzute pentru această toamnă. Opoziția de dreapta, ODS și TOP 09, și partenerii de coaliție ai ANO îi reproșează ministrului Babis tranzacții financiare dubioase, fraude fiscale și multiple conflicte de interese.

Miercurea trecută, zeci de mii de persoane au manifestat la Praga și în alte orașe în Cehia împotriva președintelui Zeman și a lui Babis, iar în seara zilei Camera Deputaților a adoptat, după opt ore dezbateri furtunoase, o rezoluție în care afirmă că Babis 'a mințit în mod repetat în discursurile publice' și 'a abuzat de instituțiile sale media pentru a-și compromite adversarii politici', criticii ministrului aducând ca argument înregistrările unor discuții ale acestuia, scurse în presă.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Orban a primit ce-a meritat!

2 Așa o fi?

3 Așa o fi?

4 VIDEO Ce nu s-a văzut la TV la Congresul PNL

5 Așa o fi?