Criza refugiaților: Președintele ceh acuză Turcia de 'șantaj'

Președintele ceh Milos Zeman a acuzat marți Turcia de 'șantaj' în legătură cu ajutoarele financiare considerabile solicitate de Ankara pentru a stopa fluxul de migranți care se îndreaptă spre Europa, relatează AFP.

'Propunerea inițială a UE către Turcia era de trei miliarde de euro, acum Turcia cere șase miliarde și se vorbește chiar de 20 de miliarde. Oamenii nepoliticoși ca mine consideră asta șantaj', a spus Zeman, cu prilejul unei conferințe de presă susținute împreună cu omologul său polonez Andrzej Duda.

'Dl Duda este cu siguranță mai politicos decât mine', a adăugat șeful statului ceh, cunoscut pentru declarațiile sale controversate.

Practic, președintele polonez, în vizită oficială la Praga, s-a limitat să observe că UE trebuie 'cu siguranță să ajute țările pe teritoriul cărora se află în prezent tabere pentru refugiați'. 'Europa ar trebui să furnizeze un ajutor adecvat, să reacționeze la nevoi obiective', a adăugat el.

Milos Zeman și-a exprimat de altfel sprijinul verbal pentru Andrzej Duda în chestiunea tensiunilor dintre guvernul conservator polonez și Comisia Europeană, provocate de unele măsuri controversate luate de Varșovia și care au afectat în special Curtea Constituțională și media publice.

'Guvernul polonez este unul rezultat în urma unor alegeri libere și are dreptul de a lua decizii în conformitate cu mandatul său. Nu ar trebui să fie expus la o critică moralizatoare din partea UE, care ar trebui în schimb să se concentreze pe sarcina sa principală, respectiv protecția frontierei externe a UE', a spus șeful statului ceh.

AGERPRES

 

Trimite pe WhatsApp

Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ / Expert biolog de la Rutgers University subliniază că virusul ar putea să se fi scurs de la Institut…

2 VIDEO Priviți! Aceste specimene tocmai au intrat în țară! Ascultați ce spun!

3 VIDEO Primarul PSD al comunei tulcene Crişan a fost arestat preventiv după ce a fost prins în flagrant luând m…

4 Profesorul Sarafoleanu / Marii noștri epidemiologi nu sunt puși unde trebuie. Aș vrea să-i văd în jurul președi…

5 Scrisoare deschisă a unui diasporean către România

recomandări

Te ia DNA: Constantin Jeican

S-a lansat Milionarul pentru Android! Descarcă din Play Store

Ce se întâmplă când pui un GoPro pe placa de surfing