Criza ucraineană: China îndeamnă toate părţile la calm şi îşi reiterează opoziţia faţă de sancţiuni

Criza ucraineană: China îndeamnă toate părţile la calm şi îşi reiterează opoziţia faţă de sancţiuni

China face apel la toate părţile implicate în conflictul din Ucraina să-şi menţină calmul şi să evite noi escaladări, a declarat luni purtătorul de cuvânt al MAE chinez Wang Wenbin, a doua zi după ce preşedintele rus Vladimir Putin a anunţat plasarea în alertă a forţei de descurajare nucleară, relatează Reuters.

Oficialul chinez a reiterat la conferinţa de presă cotidiană că Beijingul consideră că trebuie luate în serios preocupările legitime legate de securitate ale tuturor ţărilor.

Wang Wenbin a repetat de asemenea că ţara sa se opune recurgerii la ceea ce a numit drept sancţiuni ilegale şi unilaterale, după ce statele occidentale au convenit să excludă unele bănci ruseşti din sistemul internaţional de transfer SWIFT şi să blocheze tranzacţiile Băncii Centrale a Rusiei.

Duminică, şeful diplomaţiei europene Josep Borrell a precizat că nu toate rezervele Băncii Centrale ruse pot fi blocate, întrucât nu toate se află în state occidentale, UE neputând bloca, de exemplu, rezervele din China.

Într-o convorbire, sâmbătă, cu şefa diplomaţiei germane Annalena Baerbock, ministrul de externe chinez Wang Yi a precizat că ţara sa este "împotriva sancţiunilor internaţionale care nu au fundament în dreptul internaţional", potrivit unui comunicat oficial publicat duminică. Sancţiunile nu rezolvă probleme, ci doar creează altele noi, a asigurat Wang. AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…