Croaţia: Ministrul sănătăţii, demis din funcţie după ce a admis ''inadvertenţe tehnice'' în declaraţia sa de avere

Croaţia: Ministrul sănătăţii, demis din funcţie după ce a admis ''inadvertenţe tehnice'' în declaraţia sa de avere

Premierul croat Andrej Plenkovic l-a demis pe ministrul sănătăţii, Milan Kujundzic, a anunţat marţi purtătorul de cuvânt al guvernului de la Zagreb. Anunţul vine după ce luni Kujundzic a admis existenţa unor "nereguli tehnice" în declaraţia sa de avere, relatează Reuters.

Cotidianul croat Jutarnji List a scris în weekend, citând ca sursă de informaţie registrele locale de publicitate imobiliară, că ministrul sănătăţii a uitat să declare două apartamente deţinute pe insula Pag, atunci când şi-a preluat mandatul, în octombrie 2016.

Kujundzic a negat că ar fi comis o ilegalitate, iar premierul nu a comentat direct ştirea din Jutarnji List, menţionând doar că e de datoria ministrului să-şi clarifice situaţia.

Plenkovic încă nu a numit un succesor pentru a prelua portofoliul sănătăţii, unul din cele mai dificile din cabinetul croat.

Sistemul public de sănătate croat se confruntă cu arierate de mai mulţi ani şi contribuie semnificativ la împovărarea bugetului de stat, în condiţiile în care guvernul condus de conservatori încearcă să îndeplinească criteriile bugetare necesare în vederea adoptării euro în 2023 sau 2024.

În Croaţia sunt programate alegeri legislative în toamna acestui an, dar până atunci, în primăvară, urmează să aibă loc alegerile pentru conducerea Uniunii Democrate Croate (HDZ) a lui Plenkovic, la care actualul premier se confruntă cu oponenţi cu poziţii mai conservatoare.

Un sondaj de opinie difuzat săptămâna trecută a indicat că Partidul Social Democrat, principala formaţiune a opoziţiei, a întrecut uşor HDZ în intenţiile de vot, pentru prima dată în aproape patru ani.

Plenkovic şi-a remaniat cabinetul în iulie, aducând şase miniştri noi, după ce câţiva titulari de portofolii au demisionat în urma informaţiilor din presă privind implicarea lor în tranzacţii imobiliare dubioase.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 N-o oprește nimeni pe această nemernică? / Monica Pop, o nouă postare dementă!

2 Zvonuri...

3 „E bine că se odihnește. Mi-a furat 23 de milioane de euro de sub nas!” / Oana Zăvoranu, dezvăluiri despre milia…

4 DOCUMENT Cine sunt VIP-urile din cinematografie acuzate de DIICOT / Soțul Loredanei Groza, Andrei Boncea de la S…

5 A intrat moartea-n șoșoci? / „Prietenul nostru O, care a stat pe scenă lângă Diana Șoșoacă, este căzut la pat în…