Croaţia: Patru arestări pentru presupuse fraude legate de fonduri europene (EPPO); un fost ministru, printre reţinuţi

Croaţia: Patru arestări pentru presupuse fraude legate de fonduri europene (EPPO); un fost ministru, printre reţinuţi

Patru persoane au fost arestate miercuri de poliţia croată pentru suspiciuni de fraudare de fonduri europene, a anunţat Parchetul European (EPPO, cu sediul la Luxemburg), în timp ce media de la Zagreb precizează că printre cei reţinuţi se află un fost ministru, transmite AFP.

Cele patru persoane sunt suspectate de fraude legate de 'procedura publică de achiziţie de sisteme informatice', precizează EPPO într-un comunicat.

Infracţiunile ar fi fost comise în cadrul Ministerului dezvoltării regionale şi fondurilor europene şi la Agenţia pentru finanţarea programelor şi proiectelor europene (SAFU).

EPPO, care şi-a început activitatea în iunie, dispune de o reţea de procurori în 20 de state ale UE. În comunicat, instituţia precizează că a întreprins 'activităţi de urgenţă pentru a strânge probe' în cooperare cu poliţia anticorupţie croată.

Conform presei locale, printre cei arestaţi figurează Gabrijela Zalac, fost ministru al dezvoltării regionale şi fondurilor europene, şi Tomislav Petric, actualul şef al SAFU.

Ei sunt bănuiţi de implicare într-o afacere de dezvoltare a unui software în valoare de 2 milioane de euro, încredinţată de minister unei companii locale în 2018, a relatat agenţia HINA.

Gabrijela Zalac a fost ministru în guvernul lui Andrej Plenkovic din 2016 până la mijlocul lui 2019 şi este membră a partidului la putere HDZ.

Andrej Plenkovic s-a declarat surprins de arestarea Gabrijelei Zalac, dar a afirmat că 'instituţiile judiciare sunt independente şi îşi fac treaba'. 'Munca noastră este să luptăm împotriva corupţiei', a declarat el în faţa presei.

Combaterea corupţiei a fost una din condiţiile aderării Croaţiei la Uniunea Europeană în 2013.AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 ULTIMA ORĂ Se coace debarcarea? / Un înalt oficial de la Kremlin ar fi contactat spionajul occidental şi s-ar fi oferit să ajute la oprirea războiului d…

2 Fost şef al spionajului rusesc, reţinut în timp ce încerca să se alăture trupelor ruseşti din Herson

3 Noi amănunte despre puciul de la Kremlin. Putin răscolește după trădători...

4 Probleme în paradis? Ce dezvăluiri face Vitali Klitschko

5 Foarte interesante amănunte!