Croaţia: Record de contaminări cu noul coronavirus şi apel la disciplină

Croaţia: Record de contaminări cu noul coronavirus şi apel la disciplină

Premierul croat le-a cerut joi concetăţenilor să dea dovadă de disciplină pentru a combate pandemia de COVID-19 într-un moment în care Croaţia a înregistrat un nou record de contaminări, informează AFP.

"Unii minimizează efectele COVID-19, ceea ce duce la "nerespectarea măsurilor de protecţie, la comportamente iresponsabile, care pun în pericol atât sănătatea, cât şi economia", a declarat Andrej Plenkovic în cadrul unei reuniuni a guvernului său.

"Economia trebuie să continue să funcţioneze (...), dar pentru a asigura acest lucru, responsabilitatea individuală şi disciplina fiecărui cetăţean sunt esenţiale".

În primele luni ale pandemiei, Croaţia a înregistrat mai puţin de 100 de cazuri de contaminare pe zi, ajungând să nu mai aibă aproape deloc la mijlocul lunii mai.

Această tendinţă s-a inversat însă odată cu deschiderea frontierelor în această vară într-o ţară unde turismul contribuie cu aproximativ o cincime la venitul naţional. Cu doar 4,2 milioane de locuitori, Croaţia a anunţat joi un număr record de 542 de noi contaminări.

În total, această ţară membră UE a înregistrat 19.000 de contagieri şi 310 decese asociate noului coronavirus.

Sute de proprietari de baruri şi restaurante din Zagreb au tras obloanele joi timp de o oră pentru a cere ajutoare fiscale de la guvern şi a avertiza cu privire pierderile masive de locuri de muncă. În ultimele săptămâni au avut loc proteste similare şi în oraşele croate de pe malul Adriaticii.

La începutul lunii septembrie, mii de oameni au manifestat la Zagreb împotriva restricţiilor impuse de guvern, considerând că acestea le încalcă libertatea.

De la jumătatea lunii iulie, purtarea măştii a devenit obligatorie în transportul public, în magazine şi toate serviciile unde se intră în contact cu clienţii.

Bosnia a raportat, de asemenea, un număr record de cazuri noi joi: 453. AGERPRES/ (AS - autor: Ana Bîgu, editor: Mariana Ionescu, editor online: Simona Aruştei)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Bula va exploda” / Avertismentul legendarului investitor Jeremy Grantham

2 Documente secrete despre Olaf Scholz, noul cancelar al Germaniei

3 Generalii PSD înainte de ședința CSAT...

4 Ce spune un șofer STB, sub protecția anonimatului, despre greva care a paralizat orașul, despre presiunile sin…

5 Milionarul Ioan Neculaie a fost dat în urmărire națională pentru că este de negăsit după condamnarea definitiv…