CSM: Adoptarea de măsuri ce subminează progresele înregistrate în reforma justiției - impact negativ major asupra societății

CSM: Adoptarea de măsuri ce subminează progresele înregistrate în reforma justiției - impact negativ major asupra societății

Adoptarea unor măsuri care subminează progresele înregistrate în reforma justiției are un impact negativ major asupra societății românești în general, se arată într-un mesaj public pentru apărarea sistemului judiciar în ansamblul său, transmis miercuri de Consiliul Superior al Magistraturii (CSM).

În mesaj se subliniază că modalitatea în care au fost adoptate de către Guvernul României unele acte normative "cu implicații asupra activității sistemului judiciar, într-o manieră ce nu respectă principiile transparenței decizionale, consultării și dezbaterii" constituie dovada "unei desconsiderări a activității de înfăptuire a justiției și a autorității instituțiilor judiciare".

"Independența justiției reprezintă o componentă esențială a statului de drept, în care cele trei puteri — legislativă, executivă și judecătorească — trebuie să fie într-un permanent echilibru, dat tocmai de egalitatea ce există din punct de vedere constituțional. Principiile independenței și imparțialității sunt pietre de fundament ale motivării și legitimității funcției judiciare în orice stat", se mai arată în mesajul CSM transmis AGERPRES.

Conform aceleiași surse, independența magistraturii, enunțată în Constituția României și în legile justiției, trebuie garantată de către stat, fiind de datoria tuturor guvernelor și a celorlalte instituții de a respecta acest principiu.

"Puterilor executivă și legislativă le revine obligația de a se abține de la adoptarea oricăror măsuri care ar putea submina independența magistraților. Este de datoria fiecărui stat membru al UE să asigure resursele adecvate pentru a permite corpului de magistrați să își îndeplinească atribuțiile în mod corespunzător. Adoptarea unor măsuri care subminează progresele înregistrate în reforma justiției are un impact negativ major asupra societății românești în general", se mai menționează în documentul citat.

CSM mai precizează că, pentru a-și îndeplini menirea constituțională, are nevoie "de încrederea și sprijinul corpului magistraților, a celorlalte puteri și a societății în ansamblul său".

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 O dezvăluire care dă de gândit / „Din păcate, nu am avut ocazia să-l cunosc pe Zelensky în persoană. Probabil că are alte lucruri de făcut”

2 Încă o dovadă a „corectitudinii” occidentale... Ți se face scârbă când citești așa ceva...

3 Sisteme de apărare aeriană din Crimeea ar fi fost lovite cu rachete ATACMS

4 Voi vedeți ce le fac ucrainenii rușilor?

5 Așa o fi, cum zice omul ăsta?