CSM: Instanţele trebuie să comunice planul de acţiune privind dosarele vechi de corupţie

CSM: Instanţele trebuie să comunice planul de acţiune privind dosarele vechi de corupţie

Sectia de judecători a CSM a dispus ca instanţele să comunice Inspecţiei Judiciare, până la 31 octombrie, planul de acţiune privind dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării, precum şi cele de mare corupţie înregistrate acum minimum cinci ani.

CSM: Instanţele trebuie să comunice planul de acţiune privind dosarele vechi de corupţie (Imagine: Thomas Dan/Mediafax Foto)

"Secţia de judecători a dispus ca instanţele judecătoreşti să comunice până în 31 octombrie Inspecţiei Judiciare planul de acţiune atât cu privire la dosarele mai vechi de 10 ani de la data înregistrării în sistemul instanţelor judecătoreşti, precum şi a dosarelor de mare corupţie a căror durată este mai mare de cinci ani de la data înregistrării în sistemul informatic al instanţelor judecătoreşti", se arată într-o decizie luată în această săptămână de Secţia de judecători a Consiliului Superior al Magistraturii (CSM).

Conform aceleiaşi decizii, instanţele trebuie să transmită Inspecţiei Judiciare şi modul de implementare a măsurilor dispuse astfel încât să fie eficientizat actul de justiţie.

Mai mult, fiecare judecător va trebuie să îşi stabilească o agendă de lucru referitoare la controlul şi gestionarea dosarelor pe care le are în lucru. Astfel, magistraţii trebuie să aibă în vedere prioritizarea soluţionării cauzelor aflate în lucru în funcţie de vechimea acestora.

În urma datelor transmise, Inspecţia Judiciară va realiza un raport, care va fi prezentat Secţiei de judecători a CSM. În cazul în care va fi necesar, inspectorii judiciari vor putea chiar să declanşeze cercetări disciplinare împotriva judecătorilor care au tergiversat soluţionarea dosarelor.

CSM a luat deja o măsură similară, conform căreia unităţile de parchet, inclusiv DNA şi DIICOT, care nu vor soluţiona dosarele penale mai vechi de cinci ani într-un termen rezonabil vor fi trase la răspundere, dacă inspectorii judiciari vor constata că aceste întârzieri au la bază motive imputabile.

Inspecţia Judiciară a realizat un raport având ca obiect "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Acest raport a fost aprobat de Secţia pentru procurori a CSM.

Potrivit raportului Inspecţiei Judiciare, una dintre măsurile ce urmează a fi luate este aceea de efectuare a unui control de IJ "în termen de şase luni de la aprobarea prezentului raport, urmând ca în situaţia constatării neluării măsurilor necesare, din motive imputabile, în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de cinci ani de la data sesizării să fie stabilite răspunderi".

O altă măsură ce a fost aprobată de CSM, în urma propunerilor venite din parte inspectorilor judiciari, constă în exercitarea unei supravegheri eficiente de către procurorii cu funcţii de execuţie, cu privire la activitatea de cercetare penală realizată în dosarele mai vechi de cinci ani. Aceste lucru se va realiza prin întocmirea de dispoziţii scrise, stabilirea unor termene precise de finalizare a cercetărilor, precum şi verificarea aducerii la îndeplinire a acestor dispoziţii.

"În situaţia în care nu sunt respectate aceste dispoziţii ale procurorului se va proceda, după caz, la sesizarea conducătorului organelor de cercetare penală, conform articolului 303 alineatul 3 din Codul de procedură penală, aplicarea sancţiunii amenzii judiciare în cazurile prevăzute de articolul 283 alineatul 4 litera m din Codul de procedură penală, ori formularea de propuneri pentru retragerea avizului de lucrător de poliţie judiciară", se menţionează în Raportul IJ.

O altă măsură propusă de inspectorii judiciari şi aprobată de CSM are în vedere efectuarea periodică de către procurorii cu funcţii de conducere a unor controale eficiente asupra dosarelor mai vechi de cinci ani şi monitorizarea permanentă a modului în care procurorii efectuează urmărirea penală sau exercită supravegherea cercetărilor penale în aceste cauze, pentru evitarea situaţiilor de prelungire nejustificată în timp a soluţionării acestora.

"Totodată, este necesar ca procurorii cu funcţii de conducere să identifice acele metode care să conducă la reevaluarea modului de lucru al procurorilor în vederea stabilirii unor priorităţi care să realizeze un echilibru al cauzelor soluţionate, ţinându-se seama de vechimea înregistrării acestora la parchet, de soluţiile ce urmează să fie adoptate şi de termenul procedural prevăzut de dispoziţiile articolului 322 din Codul de procedură penală, precum şi de cel instituit de dispoziţiile articolului 154 Cod penal referitor la termenele de prescripţie a răspunderii penale", se menţionează în măsurile dispuse.

Inspecţia Judiciară a prezentat raportul ce are ca obiect "verificarea măsurilor luate de procurori şi conducerile parchetelor din cadrul Ministerului Public în vederea soluţionării dosarelor penale mai vechi de 5 ani de la data sesizării". Verificările au fost efectuate de către inspectorii judiciari în perioada 10 martie -11 aprilie.

Aceste verificări au fost realizate după ce, din analiza datelor statistice, a rezultat că la sfârşitul anului 2013 la nivelul Ministerului Public erau înregistrate 3.799 de dosare mai vechi de cinci ani de la data înregistrării, cele mai mult fiind la Parchetul de pe lângă Curtea de Apel Bucureşti, respectiv 1.700.

Potrivit aceloraşi date statistice la Parchetul de pe lângă instanţa supremă, Secţia de urmărire penală şi criminalistică, existau 56 de astfel de dosare, la Direcţia Naţională Anticorupţie erau 52 de cauze, iar la DIICOT existau 234 de dosare mai vechi de cinci ani de la data sesizării.

Sursa: mediafax.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Eu ți-am zis că dacă mă lași pe mine să bag mâna la fermoar, se termină totul în mai puțin de două minute, dar așa a durat mai mult”

2 Ce se întâmplă? / Boala lui Kate Middleton, mult mai gravă decât s-a anunțat oficial?

3 VIDEO Ultimul mesaj al lui Viorel Cataramă?

4 O rețea organizată de naționaliști maghiari a rescris majoritatea articolelor despre români pe Wikipedia engleză

5 Soţia a fost violată în grup, iar soţul a fost bătut crunt / Coşmarul unui cuplu spaniol care călătorea în India