CSM: Nicio dispoziţie nu impune consultarea membrilor pe convocarea şedinţelor; Birchall: Mai există cooperare loială?

CSM: Nicio dispoziţie nu impune consultarea membrilor pe convocarea şedinţelor; Birchall: Mai există cooperare loială?

Consiliul Superior al Magistraturii precizează, sâmbătă, că nicio dispoziţie legală sau regulamentară nu impune preşedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării şedinţelor de plen.

În context, ministrul Justiţiei, Ana Birchall, a reacţionat, întrebându-se dacă "acum nu mai este o cooperare loială între preşedinte şi membrii CSM de drept sau aleşi".

"În raport de solicitarea ministrului Justiţiei că nicio dispoziţie legală sau regulamentară nu impune preşedintelui CSM consultarea membrilor Consiliului în vederea convocării şedinţelor de plen: cutumiar, de-a lungul timpului, implementând cooperarea loială între preşedinte şi membrii aleşi, aceştia au fost consultaţi în măsura în care a fost posibil şi s-au aflat în activitate, cu privire la data propusă pentru convocarea şedinţei de plen. Nici în mandatele anterioare ale Consiliului nu s-a procedat la o consultare a membrilor de drept de către preşedinte în vederea convocării şedinţelor de plen sau secţii", a transmis purtătorul de cuvânt al CSM, Daniela Stăncioi.

Potrivit acesteia, dispoziţiile articolului 10 alineatul 8 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM şi ale articolului 24 alineatul 3 din Legea 317/2004, republicată, prevăd că preşedintele Consiliului coordonează activitatea CSM şi repartizează lucrările pentru plen şi secţii. Totodată, dispoziţiile articolului 27 alineatul 1 din Legea 317/2004, republicată, sunt în sensul în care Consiliul Superior al Magistraturii se întruneşte în plen şi secţii, printre altele, la convocarea preşedintelui. Conform dispoziţiilor articolului 22 din Regulamentul de organizare şi funcţionare a CSM, Consiliul se întruneşte în plen ori de câte ori este necesar, printre altele, la convocarea preşedintelui, iar ordinea de zi se publică cu trei zile înainte, termen respectat în privinţa convocării şedinţei plenului CSM din 8 octombrie.

Ea subliniază că textele citate "nu impun preşedintelui CSM consultarea membrilor pentru convocarea şedinţei de plen".

"Să înţelegem că acum nu mai este o cooperare loială între preşedinte şi membrii CSM de drept sau aleşi?", a răspuns ministrul Justiţiei, Ana Birchall, la solicitarea AGERPRES, ca reacţie la precizarea CSM.

Ana Birchall a caracterizat, într-o scrisoare transmisă preşedintelui CSM, Lia Savonea, şi obţinută de AGERPRES, drept "inadmisibilă şi de condamnat" maniera în care sunt convocate şedinţele plenului Consiliului Superior al Magistraturii.

"Este inadmisibilă şi de condamnat maniera în care continuaţi să convocaţi plenul Consiliului Superior al Magistraturii, fără consultarea prealabilă a tuturor membrilor CSM. Mai mult, este curios faptul că, deşi de peste două săptămâni nu a mai fost convocat plenul CSM, dumneavoastră înţelegeţi să îl convocaţi într-o zi de vineri, spre seară. Nu pot să nu mă întreb care este totuşi urgenţa. În consecinţă, vă rog să îmi comunicaţi motivele pentru care plenul CSM nu a fost convocat din data de 17 septembrie, respectiv de peste două săptămâni", scrie ministrul.

Totodată, Birchall reiterează rugămintea de a convoca şedinţele plenului CSM, inclusiv comunicarea din timp a agendei de lucru, cu respectarea principiilor predictibilităţii şi transparenţei, permiţându-i astfel exercitarea dreptului constituţional conferit de calitatea de membru de drept al Consiliului Superior al Magistraturii.

În datele de 7 şi 8 octombrie va avea loc, la Bruxelles, Consiliul JAI, unde miniştrii Justiţiei vor discuta despre măsurile UE împotriva corupţiei, situaţia actuală în ceea ce priveşte drepturile fundamentale la 10 ani de la intrarea în vigoare a Cartei drepturilor fundamentale a UE, precum şi despre negocierile în curs din domeniul probelor electronice. AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bătaie la Antene! / Încăierare în baie la Antena Stars!

2 „Eu încep să cred că Dominic Fritz ăsta este prost. Dar prost rău”

3 Miracol în politică! / Uite pe unul care a renunțat la ciolan pentru principii!

4 STENOGRAME „Tu ești curvă, dacă ai atitudinea asta…Băi! Tu cât de dobitoacă să fii…​” / Interlop către noua șefă…

5 The Times / România are cea mai mare rată de imunizare din Europa după trecerea prin boală