CSM sesizează MJ cu o propunere de interzicere a liberării condiționate pentru recidiviștii cu pedepse mai mari de 10 ani

CSM sesizează MJ cu o propunere de interzicere a liberării condiționate pentru recidiviștii cu pedepse mai mari de 10 ani

Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a hotărât sesizarea Ministerului Justiției cu o propunere de modificare a Codului penal în sensul posibilității interzicerii liberării condiționate pentru recidiviștii care execută condamnări mai mari de 10 ani de închisoare, dar și în cazul celor cu detenție pe viață, dacă nu au executat cel puțin 30 de ani din pedeapsă.

Potrivit ordinii de zi soluționate a ultimei ședințe a CSM, publicată pe site-ul instituției, se propune introducerea unui nou articol cu denumirea marginală "interzicerea liberării condiționate", după articolul 100 din Codul penal.

Primul alineat al noului articol ar urma să prevadă că "în cazul condamnării la pedeapsa închisorii pentru o infracțiune săvârșită în stare de recidivă pentru care legea prevede pedeapsa închisorii de 10 ani sau mai mare, instanța, prin hotărârea de condamnare, poate interzice posibilitatea liberării condiționate".

Un al doilea alineat se referă la recidiviștii condamnați la detenție pe viață, în cazul cărora instanța, prin hotărârea de condamnare, "poate interzice posibilitatea liberării condiționate înainte de executarea a 30 de ani de detențiune".

Al treilea și ultimul alineat prevede că este obligatorie prezentarea motivelor care au determinat interzicerea liberării condiționate.

AGERPRES/(AS — autor: George Onea, editor: Claudia Stănescu, editor online: Gabriela Badea)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 Ce urmează? Liniște și o guvernare liberală

3 „Sacoșa cu 2,5 milioane de euro era pentru Elena Udrea”

4 Noua Eră / Articol halucinant în Scientific American: Cavalerii Jedi reprezintă „masculinitatea toxică”

5 Germania virează la stânga? / Berlinezii au votat pentru exproprierea marilor proprietari de locuințe