CSM susţine în continuare că articolele de presă despre modificarea legii ANI conţin informaţii inexacte

CSM susţine în continuare că articolele de presă despre modificarea legii ANI conţin informaţii inexacte

Consiliul Superior al Magistraturii declară că articolele din presă referitoarea la proiectul de modificare a legii Agenţiei Naţionale de Integritate conţin "afirmaţii grave, inexacte şi neverificate" şi susţine că demersul CSM a valorificat şi probleme întâmpinate de instanţe în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului.

"Pe fondul multiplicării articolelor media prin care sunt imputate acţiuni de eludare a dispoziţiilor legale care reglementează domeniul cercetării averilor, pentru corecta informare a opiniei publice, Consiliul Superior al Magistraturii face următoarele precizări: Începând cu data de 1 octombrie 2019, au fost lansate în spaţiul public, prin intermediul mass-media, afirmaţii grave şi inexacte, neverificate potrivit normelor deontologiei jurnalistice, privind întocmirea unor propuneri legislative de către CSM de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea Agenţiei Naţionale de Integritate, fără consultarea corpului magistraţilor, prin deturnarea unui scop legitim recunoscut de lege, în folosul personal al unor membri. Informaţiile derulate pe această problematică sunt complet false, tendenţioase şi puteau fi clarificate printr-o minimă verificare. În lipsa acestei diligenţe profesionale obligatorii, este evident scopul de discreditare a instituţiei", arată CSM într-un comunicat de presă transmis joi.

În privinţa propunerii de modificare a legislaţiei privind organizarea şi funcţionarea ANI, CSM admite că, începând cu data de 9 mai, Consiliul a iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie, în cadrul Comisiei nr.1 - comună "Legislaţie şi cooperare interinstituţională", după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor.

"Demersul CSM a valorificat şi probleme desprinse din dificultăţile întâmpinate de instanţe, dar şi în activitatea proprie a Consiliului, în aplicarea legislaţiei ANI de-a lungul timpului, aşa cum au fost reportate începând cu anul 2014, nefiind prima iniţiativă de acest fel", spune CSM.

Presa a publicat faptul că una dintre propunerile dezbătute la CSM prevede ca venitul soţului sau soţiei persoanei care care depune declaraţia de avere să fie anonimizat.

În replică, CSM susţine că propunerea iniţială nu a cuprins nicio referire la averea soţului declarantului, "aceasta concretizându-se după centralizarea propunerilor şi observaţiilor sosite din instanţe şi parchete".

"Demersurile CSM au avut în vedere nevoia de a proteja independenţa magistratului de riscurile existenţei unei legislaţii neclare, necorelate, care ridică în practică foarte multe dificultăţi de interpretare. Prin urmare, afirmaţiile din mass-media potrivit cărora propunerile de modificare legislativă s-au făcut într-un scop ilegitim, fără consultarea corpului judecătorilor şi procurorilor, sunt lipsite de orice fundament. Consiliul Superior al Magistraturii face apel la organismele de presă să nu preia afirmaţii neverificate şi să îşi îndeplinească cu bună credinţă misiunea de informare corectă a opiniei publice", se mai spune în comunicatul CSM.

Comunicatul CSM vine la scurt timp după ce două asociaţii ale magistraţilor - Forumul Judecătorilor din România şi Iniţiativa pentru Justiţie - au solicitat demisia preşedintelui CSM, Lia Savonea, pe care o acuză că ar fi propus "în secret" modificarea legii de funcţionare şi organizare a Agenţiei Naţionale de Integritate.

"Asociaţia Forumul Judecătorilor din România şi Asociaţia Iniţiativa pentru Justiţie dezaprobă solicitarea Consiliului Superior al Magistraturii de modificare a cadrului legislativ privind integritatea în exercitarea funcţiilor şi demnităţilor publice, precum şi organizarea şi funcţionarea ANI. Conform informaţiilor publicate în presă, confirmate de un comunicat emis de preşedintele CSM, la data de 01.10.2019, începând cu data de 9 mai 2019, CSM ar fi iniţiat o lucrare având acest obiect, finalizată la data de 3 iulie 2019, în cadrul Comisiei nr.1-comună Legislaţie şi cooperare interinstituţională, după o amplă consultare a tuturor instanţelor şi parchetelor. Precizăm că suntem total străini de o atare 'amplă consultare', membrii asociaţiilor noastre neprimind o astfel de solicitare, nefiind organizate adunări generale ale instanţelor sau parchetelor pentru dezbaterea necesităţii unor astfel de modificări legislative, în condiţiile în care Consiliul Superior al Magistraturii nici nu dispune de iniţiativă legislativă", se arată într-un comunicat postat pe site-ul Forumului Judecătorilor.

Magistraţii dezaprobă modificările legislative "care ar fi de natură să pună în discuţie integritatea magistraţilor, percepută astăzi drept unul dintre principalele elemente de asigurare a încrederii cetăţenilor în sistemul de justiţie, de tipul publicării declaraţiilor de avere şi de interese pentru un termen limitat de 3 ani, limitării posibilităţii ANI de a verifica un funcţionar privind averea dobândită doar pentru trei ani anteriori sesizării, într-un termen limită de 45 de zile, ori anonimizării venitului soţului sau soţiei persoanei care depune declaraţia de avere, dacă este vorba de venituri realizate din avocatură". AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

4 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

5 STENOGRAME „Eugen Mîrtz i-a inoculat victimei ideea că prin sexul anal a salvat-o de la moarte deblocându-i o chakră ce controlează punctele vitale”