
CTP despre rezultatele sondajului privind nostalgia după comunism. „Dictatura și corupția, tradiții la fel de profunde ca sarmalele și țuica”
Gazetarul Cristian Tudor Popescu a comentat pe pagina sa de Facebook rezultatele cercetării sociologice dedicate nostalgiei după comunism, în care două treimi dintre români cred că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun.
Cristian Tudor Popescu interpretează în stilul propriu rezultatele celei mai recente cercetări sociologice dedicată nostalgiei după comunism. În editorialul intitulat ”Slugi hoațe”, CTP susține că nostalgia românilor majoritari nu este pentru ceaușism, comunism sau legionarism, ci merge mult mai adânc în timp.
”Majoritatea românilor cred că N. Ceaușescu a fost un lider bun, că pentru România comunismul a fost bun. Că nivelul de trai era mai ridicat înainte de 1989, că era mai puțină corupție decât în prezent.
Aceiași însă, au votat cu mic, cu mare, într-o veselie, pentru un candidat care face apologia liderilor legionaro-fasciști, în cap cu Ion Antonescu și Corneliu Zelinski, sprijinit de un grup de vetero și neolegionari – dușmani declarați ai comunismului, carevasăzică.
Aceiași însă, nu sunt câtuși de puțin îngrijorați de tentativele Rusiei lui Putin în a recâștiga controlul asupra României și Moldovei – deși Ceaușescu trecea drept un luptător cu rușii ca să țină România neatârnată.
Sunt contradictorii aceste opțiuni ale românilor majoritari? Nu, sunt complementare, dacă identificăm trăsătura comună fundamentală a ceaușismului, legionaro-fascismului și putinismului – suprimarea oricărei forme de libertate a cetățenilor. Potrivit aceluiași sondaj, nu mai puțin de 80,9% dintre români sunt de părere că înainte de `89 era mai puțină libertate decât acum. Dar dacă le-ar mai crește oleacă nivelul de trai, sau măcar ar trăi cu impresia asta, ar da-o dracului de libertate.
Așa că nostalgia românilor majoritari nu e pentru ceaușism, comunism sau legionaro-fascism. Merge mult mai adânc în timp. Este nostalgia pentru rumânism. Până în secolul XIX, rumâni se numeau, în Țara Românească (în Transilvania – iobagi, în Moldova - vecini), țăranii lipsiți de libertate, legați de moșie, aflați, ei și familiile lor, sub stăpânirea domnului, boierilor sau mânăstirilor – care întrețineau corupția ca mod de viață cvasioficial, în întreaga societate, de sus și până jos”, potrivit gazetarului.
Cristian Tudor Popescu încheie analiza sa spunând că de aproape 200 de ani, Europa încearcă să-i scoată pe români din condiția de rumâni și din corupția eternă și fascinantă, dar că România nu a demonstrat vreodată că are o vocație națională pentru democrație.
”Astăzi, e posibil ca dictatura și corupția să fie tradiții la fel de profunde la noi ca sarmalele și țuica. Și să închid tot ce am scris până aici în două cuvinte: slugi hoațe”, scrie CTP.
Datele sondajului „Percepția populației cu privire la regimul comunist. Reperele nostalgiei”, realizat de INSCOP Research, la comanda Institutului de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (IICCMER), reflectă o nostalgie pentru perioada de dinainte de 1989.
55.8% dintre români cred că regimul comunist a însemnat mai degrabă un lucru bun pentru România (s-au întâmplat mai multe lucruri bune, decât lucruri rele). În sondaj, 66% din români consideră că Nicolae Ceaușescu a fost un lider bun . Totodată, 77.2% dintre români cred că înainte de 1989 România era o țară mai bogată decât în prezent.
Sursa: adevarul.ro