CTP: Mihai Eminescu nu era moldovean get-beget, ci are origini transilvănene

CTP: Mihai Eminescu nu era moldovean get-beget, ci are origini transilvănene

Scriitorul şi jurnalistul Cristian Tudor Popescu a afirmat, în cadrul unei conferinţe despre Mihai Eminescu pe care a susţinut-o, sâmbătă seara, la Târgul de cArte Alba Transilvana, că poetul nu este, aşa cum îl consideră lumea, moldovean get-beget, ci are origini transilvănene.

"Să ştiţi că nu e întâmplătoare alegerea mea de a vă vorbi despre Eminescu, pentru că ceea ce nu s-a reţinut... am constatat că nu s-a reţinut lucrul ăsta despre Eminescu: originea lui transilvăneană. Toată lumea îl consideră moldovean pursânge, get-beget, reprezentantul Moldovei, Ipoteşti, Iaşi, Botoşani... Familia lui, bunicii lui paterni au fugit, s-au refugiat din Transilvania, au emigrat în Moldova. Vasile şi Ioana, pe care el nu i-a cunoscut, au murit de holeră, în 1844. Dar erau din Ardeal. (...) Erau din zona asta, pe aici, Alba Iulia, Cluj, Zalău, în zona asta. Nu s-a găsit locul respectiv, dar erau categoric ardeleni. Deci, el de origine nu este moldovean. S-a născut în Moldova, dar nu este de origine de-acolo", le-a spus Cristian Tudor Popescu celor prezenţi la conferinţa "Eminescu - Un personaj al lui Caragiale", găzduită de Sala Dietei din Palatul Principilor Transilvaniei.

În cadrul întâlnirii cu cititorii, scriitorul, care a precizat că nu mai este jurnalist, şi-a prezentat în avanpremieră cea mai recentă carte, "Râsul Dracului", apărută la Editura Polirom, care va fi lansată în 1 iunie, la Bucureşti.

Printre cei care au participat la eveniment s-a aflat şi scriitoarea Ana Blandiana, care a spus că a "ascultat efectiv cu admiraţie" eseul prezentat de către Cristian Tudor Popescu.

Cu o seară înainte, Ana Blandiana a susţinut conferinţa "Poate poezia salva lumea?", iar sâmbătă şi-a lansat cartea "Mai mult ca trecutul".

Printre invitaţii celei de-a 15-a ediţii a Târgului de cArte Alba Transilvana, care are loc la Alba Iulia de vineri până duminică şi la care participă peste 70 de edituri, se va afla, în ultima zi a evenimentului, părintele Constantin Necula.

Organizatorii Târgului de cArte Alba Transilvana sunt Consiliul Judeţean Alba şi Biblioteca Judeţeană "Lucian Blaga" Alba, iar parteneri sunt Primăria Municipiului Alba Iulia, Muzeul Naţional al Unirii, Universitatea "1 Decembrie 1918", Filiala Alba - Hunedoara a Uniunii Scriitorilor din România, unităţi de învăţământ şi centre culturale din judeţul Alba.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 Uite o chestie care chiar merită citită...

3 A început Coldea să vorbească? / „Sebastian Ghiță este folosit, în prezent, de unii decizionali de la Belgrad și are legături cu o serie de interfețe ec…

4 1.000.000 lei într-un singur an

5 Încă un șef de Poliție „decapitat” de DNA!