„Cu 106 muncitori vor termina în 106 ani”/Val de ironii pe seama viaductului Boița, construit pe Autostrada Sibiu-Pitești

„Cu 106 muncitori vor termina în 106 ani”/Val de ironii pe seama viaductului Boița, construit pe Autostrada Sibiu-Pitești

Puțin peste 100 de oameni muncesc pe unul dintre cele mai dificile tronsoane de autostradă aflate în șantier în România, între localitățile Boița și Cornetu de pe Valea Oltului.

Viitorul viaduct de la Boița. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

Viitorul viaduct de la Boița. Foto: Daniel Guță. ADEVĂRUL

A trecut un an de la începerea lucrărilor la unul dintre cele mai dificile tronsoane de autostradă construite în România, cei 31 de kilometri ai secțiunii Boița - Cornetu, de pe Valea Oltului.

Progresul înregistrat de constructorii turci, care pot lucra doar pe o mică parte a traseului, în lipsa autorizațiilor de construcție, a iscat tot mai multe nemulțumiri printre românii care așteaptă finalizarea Autostrăzii Sibiu - Pitești (A1).

Mulți dintre ei au comentat anunțul publicat recent de Compania Națională de Administrare a Infrastructurii Rutiere (CNAIR), care informa că pe șantier sunt mobilizați 106 muncitori și 62 de utilaje.

Mobilizare doar la Boița

Mai exact, constructorii pot munci doar pe primul kilometru din viitoarea autostradă, în așteptarea autorizațiilor necesare începerii lucrărilor pentru restul traseului.

„Constructorii turci (Mapa - Cengiz) au în șantier mobilizați 106 muncitori și 62 de utilaje. La viaductul 1, stadiul fizic este de 51,83 la sută. Acesta are o lungime de 650 de metri și se lucrează la pile și elevații. La viaductul 2, în lungime de 204 metri, se execută foraje pentru piloți. De asemenea, la viaductele 3, 4 și 5 se lucrează la platforme și drumuri de acces. Stadiul fizic care se înregistrează în momentul de față pe întregul șantier este de 5,02 la sută”, a transmis CNAIR.

Potrivit CNAIR, încă din această primăvară, constructorii turci au început transportul primelor grinzi realizate în propria fabrică de agregate pentru execuția viaductului de la Boița. Pentru toate structurile de pe această secțiune sunt necesare 1.059 de grinzi de beton cu lungimi cuprinse între 32,3 și 40 de metri, arătau reprezentanții instituției.

Numărul muncitorilor de pe șantier, frontul de lucru care cuprinde în prezent doar zona localității Boița – viitor nod între autostrăzile Sibiu - Pitești și Sibiu - Făgăraș – și întârzierile acumulate au fost reclamate de mai mulți români.

„Cu 106 oameni se realizează un asemenea tronson?”, întreabă unul dintre aceștia.

Nu sunt șanse să fie totul gata în patru ani și ceva, respectiv până în 2028, arătau recent reprezentanții Asociației Pro Infrastructura.

„Mai curând în vreo șapte, optimist vorbind. Și va fi nevoie de mult mai mulți oameni în teren. Sunt șapte tuneluri, 48 de poduri (din care cinci traversări ale Oltului), un ecoduct-mamut la Lazaret, consolidări de versant fără număr și, pentru cunoscători, de vreo 10 ori (fără exagerare) volumul șantierului din celebrul deal al liliecilor de la Șoimuș în materie de terasamente de pământ armat”, arăta, recent, pe pagina sa de Facebook, Asociația Pro Infrastructura, care monitorizează proiectul.

Dificultatea este crescută semnificativ și din cauza lucrărilor lipite sau foarte apropiate de Drumul Național 7 de pe Valea Oltului și de calea ferată, adăugau aceștia.

„Cu 106 muncitori vor termina în 106 ani”, susține altcineva.

Constructorii turci ar trebui susținuți intens de autorități să obțină urgent avizele și autorizațiile necesare extinderii șantierului, afirmă alt român.

„Altfel nu o să ne încadrăm în Programul de Transport 2021-2027, decât dacă o să oprească toată Valea Oltului vreo doi ani, ceea ce o să fie un dezastru”, crede acesta.

Acolo trebuie mutați munții, la propriu, este de părere alt român.

„Nimic nou sub soare, de mai bine de trei luni, în afară de grinzile montate”, observă altcineva.

Inaugurarea autostrăzii, așteptată în 2028

Contractul pentru proiectarea și execuția lucrărilor, în valoare de peste 4,2 miliarde de lei, fără TVA, a fost semnat în 2022 de statul român și asocierea Mapa Insaat Ve Ticaret AS - Cengiz Insaat Sanayi Ve Ticaret, având un termen de 18 luni pentru proiectare și 50 de luni pentru execuție a lucrărilor. Atunci, Sorin Grindeanu, fostul ministru al Transporturilor, se arăta mai optimist în privința duratei lucrărilor.

„Secțiunea Boița-Cornetu trebuie finalizată în anul 2027. Pe traseul acestei secțiuni, care face parte din coridorul 4 Pan-European, vor fi construite: 49 de poduri și viaducte, 7 tuneluri cu lungimi cuprinse între 250 de metri și 1.590 de metri (lungime totală de 4.920 de metri), un ecoduct pentru mamifere mari în zona localității Lazaret, panouri fonoabsorbante în zonele în care traseul trece în apropiere de localități sau de arii protejate, aliniamente de arbori în dreptul localităților, pentru reținerea poluanților atmosferici”, informa atunci fostul ministru al Transporturilor.

Prima autostradă care traversează Carpații

De la Boița începe construcția traseului montan al Autostrăzii A1 Sibiu - Piteșt, în lungime de 122 de kilometri (fără centura Sibiului). Traseul ei a fost împărțit în cinci secțiuni, pentru care statul român și constructorii au semnat contracte de proiectare și execuție în perioada 2019-2022.

Până în prezent, au fost deschise traficului rutier Secțiunea 1 Sibiu - Boița, de 14 kilometri, și, recent, Secțiunea 5 Curtea de Argeș - Pitești, de 30 de kilometri. Alte trei tronsoane, care vor traversa în cea mai mare parte defileul Oltului, între localitățile Boița și Curtea de Argeș, se află în șantier și au termen de finalizare în perioada 2027-2028. Acestea însumează circa 79 de kilometri.

Autostrada Sibiu - Pitești, parte a Autostrăzii A1 Nădlac - București (580 kilometri) este prima care va traversa Munții Carpați și va asigura, pe teritoriul României, conexiunea pe axa Est-Vest (Constanța-Nădlac).

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Foarte interesante amănunte...

2 VIDEO Ce calcule se pot face după ce un indian care lucrează ca livrator în România și-a postat salariul

3 De fapt, România nu cumpără Iron Dome

4 Generalul care a ascuns filmările intervenției din Clubul Colectiv, trimis la pușcărie după ce a mușamalizat un accident rutier

5 Scandal în Ucraina după ce conducerea politică abandonează un principiu-cheie pentru care soldații mor pe front