Cu ce tehnică au venit în România urmașii eroilor debarcării din Normandia

Cu ce tehnică au venit în România urmașii eroilor debarcării din Normandia

Parașutiștii americani din Divizia 82 Aeropurtată, care au preluat comanda operațiunilor armatei pe flancul de sud-est al NATO, au ajuns la Kogălniceanu, în județul Constanța. Unitatea de elită americană a luptat în Primul Război Mondial, dar și în conflictul ce a urmat, la Debarcarea din Normandia, cât și la invadarea Germaniei.

FOTO 82nd Airborne Division

Parașutiștii americani din Divizia 82 Aeropurtată au preluat de la Divizia 10 Munte comanda operațiunilor Pentagonului pe flancul de sud-est al NATO și vor colabora cu alte forțe de rotație trimise pentru a descuraja o potențială agresiune rusă în regiunea Mării Negre, relatează „Stars and Stripes“ . Transferul autorității de comandă a avut loc la Baza Aeriană „Mihail Kogălniceanu“ care servește drept principal nod al armatei americane în regiune.

O forță operativă a Diviziei 82 Aeropurtate, condusă de generalul-maior Pat Work, are sub comanda sa și echipa de luptă a Brigăzii 3 Infanterie din Divizia 101 Aeropurtată . Cei 3.400 de soldați ai acesteia au fost dislocați în regiune în toamnă.

image

Mișcările de trupe sunt o continuare a misiunilor de consolidare planificate de Pentagon de-a lungul flancului estic al NATO, care au venit ca răspuns la invadarea pe scară largă a Ucrainei de către Rusia, în februarie 2022. „Prezența unităților de rotație în regiunea Mării Negre demonstrează angajamentul Departamentului de Apărare al SUA față de NATO pentru apărarea colectivă și securitatea regională“, a transmis într-un comunicat Divizia 82 Aeropurtată, care are sloganul: „Moartea vine de sus“. În timpul misiunii, soldații americani vor participa la o serie de exerciții multinaționale de în regiunea Mării Negre. Sosirea Diviziei 82 Aeropurtate echivalează cu o înlocuire între unități, Comandamentului European al SUA continuând să țină sub drapel de aproximativ 100.000 de soldați.

La plecare, generalul-maior Gregory Anderson, comandantul Diviziei 10 Munte, a declarat că Divizia 82 Aeropurtată va fi responsabilă pentru avansarea în continuare a planurilor cu aliații atunci când vine vorba de „exerciții de război și operarea formațiunilor de arme combinate“, dar și de îmbunătățiri ale bazelor de la care operează trupele.

Trecut de luptă glorios

Unitatea de elită americană are o îndelungată tradiție de luptă. Concret, parașutiștii au luptat în Primul Război Mondial, dar și în conflictul ce a urmat, adică au participat la Debarcarea din Normandia, la invadarea Olandei (Operation Market Garden ), la bătălia din Ardeni, cât și la invadarea Germaniei.

image

În cel de-Al Doilea Război Mondial, unitatea a avut pierderi de 9.073 de militari, între care 1.619 au fost uciși, 6.560 au fost răniți, iar 279 au fost declarați pierduți în misiune. După cel de-Al Doilea Război Mondial, Divizia 82 Aeropurtată a mai luptat în Vietnam, Grenada – Operation Urgent Fury, Panama – Operation Just Cause, dar și în războaiele din Golf sau Afganistan. În 2021, parașutiștii unității au fost cei care au asigurat retragerea fără riscuri a diplomaților americani din Afganistan.

În prezent, militarii din Divizia 82 Aeropurtată dispun de sisteme complexe de armament. Este vorba, între altele, de elicoptere AH-64E Apache, UH-60M Black Hawk sau CH-47 Chinook, dar și de drone MQ-1C Gray Eagle. Apoi, vorbim de lansatoare de rachete și diverse blindate moderne.

Ce trupe are Pentagonul în România

În prezent, în România, Pentagonul are o prezenţă militară destul de importantă. Pe lângă militarii din celebra Divizia 82 Aeropurtată care acum fac parte din brigada de luptă a cărei desfăşurare a fost anunţată de preşedintele Biden la Madrid, în 2022, la Mihail Kogălniceanu mai sunt în jur de 2.000 de soldați americani, iar o parte a lor sunt din compunerea Regimentul 2 de Cavalerie Stryker (2nd Cavalry Regiment) şi au ajuns în România cu tot cu blindatele lor Stryker după invadarea Ucrainei. La vremea respectivă ei s-au alăturat altor în jur de 700 de soldaţi americani, organizaţi într-un grup de luptă, dotaţi cu transportoare Stryker, maşini de luptă Bradley, tancuri Abrams şi elicoptere Black Hawk şi Apache, care se aflau deja de mai multă vreme în baza militară din judeţul Constanţa.

Oficial, şi alte două baze din România mai găzduiesc trupe americane. Este vorba de Deveselu, unde este complexul scut antirachetă Aegis Ashore, şi Câmpia Turzii, unde sunt dislocate drone MQ-9 Reaper, care fac parte din Grupul 25 de Atac (25th Attack Group – ATKG) al Forţelor Aeriene ale SUA, o unitate specializată în misiuni antiterorism, care anterior a acţionat în Orientul Mijlociu.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 După America Express, copiii Andreei Esca fac din nou echipă la Antena 1. Alexia Eram: „M-am simțit foarte bine la filmări”

3 „Ar fi primul val al ofensivei”

4 Ovidiu Popescu, umilință maximă din partea patronului. Cu ce echipă va semna cel mai vechi om din lotul FCSB

5 Voi vedeți ce se întâmplă în Polonia?