Cu noua lege a educației, Ucraina 'a înjunghiat Ungaria pe la spate', afirmă Peter Szijjarto

Cu noua lege a educației, Ucraina 'a înjunghiat Ungaria pe la spate', afirmă Peter Szijjarto

Ucraina 'a înjunghiat Ungaria pe la spate' prin adoptarea unei noi legi a educației care 'încalcă sever' drepturile minorității ungare, a declarat ministrul ungar de externe Peter Szijjarto la Tallinn (Estonia), unde participă la o reuniune informală a miniștrilor de externe din statele UE, informează agenția MTI.

'Este scandalos că o țară care aspiră să-și strângă tot mai mult legăturile cu UE a adoptat o lege îndreptată direct împotriva valorilor europene', a spus Szijjarto în declarația acordată telefonic agenției ungare de presă.

'Este inacceptabil ca ungurilor ce trăiesc în Ucraina să li se ia dreptul de a învăța în limba lor maternă în școala secundară și la facultate', a adăugat șeful diplomației ungare, amintind că, potrivit noii legi, învățământul în limbile materne ale minorităților va exista în Ucraina doar la grădiniță și școala primară.

Peter Szijjarto a mai estimat că noua lege amenință activitatea a numeroase școli maghiare din regiunea ucraineană Transcarpatia, iar prin adoptarea acestui act normativ Ucraina își încalcă angajamentele internaționale.

Prin urmare, el a promis că guvernul de la Budapesta își va manifesta opoziția față de această lege în toate forurile europene, în încercarea de a împiedica implementarea ei.

De asemenea, ministrul ungar de externe a calificat adoptarea acestei legi drept un act 'deosebit de neprietenos' al Kievului față de Budapesta, mai ales în condițiile în care, a subliniat Szijjarto, Ungaria a oferit mult sprijin Ucrainei pentru ca această țară să poată avansa în procesul de integrare europeană și pentru a-și îmbunătăți situația socială și de securitate.

'Am fost cei mai vocali susținători ai ridicării obligativității vizelor pentru Ucraina', a explicat mai departe Szijjarto, amintind și că Ungaria a oferit Ucrainei ajutoare umanitare în valoare de aproape două milioane de euro și a găzduit în ultimii trei ani circa 2.600 de copii ucraineni în tabere de vară.

Comunitatea etnicilor români din Ucraina și-a manifestat și ea nemulțumirea față de noua lege a educației adoptată marți de Rada Supremă de la Kiev (parlamentul unicameral), deoarece aplicarea acesteia limitează studiul în limba maternă a minorităților, a relatat miercuri portalul BucPress din Cernăuți.

Prezent la sesiunea de marți a Radei Supreme, deputatul Grigore Timiș, etnic român, nu a participat la vot, retrăgând cartela de deputat din sistemul electronic și protestând astfel împotriva adoptării acestei legi.

Noua lege a educației introduce sistemul de 12 clase în Ucraina și extinde utilizarea limbii ucrainene în sfera educației, și anume ca în licee și facultăți să se predea doar în ucraineană, iar educația în limbile minorităților să fie disponibilă doar în grădinițe și școli primare, clasele I-IV.

AGERPRES


Citește și:

populare
astăzi

1 VIDEO Soldați ruși spunând adevărul despre ce se întâmplă cu armata lor în Ucraina

2 Urmează bomba acestor alegeri? / AUR nu îndeplinește „o condiție de fond, determinantă” și toate candidaturile ar putea fi respinse!

3 VIDEO Frate, nu ți-ai dori să trăiești așa ceva... Ce o fi fost în capul piloților?

4 De citit...

5 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”