Cu patru luni înainte de 13 noiembrie, un dezertor din Statul Islamic avertizase despre atentatele din Franța

Cu patru luni înainte de 13 noiembrie, un dezertor din Statul Islamic avertizase despre atentatele din Franța

Cu exact 141 de zile înaintea atacului din 13 noiembrie 2015, Nicolas, un francez revenit din Siria, avertizase Direcția Generale a Securității Interne (DGSI) că un anume Abdelhamid Abaaoud era pe cale să organizeze o operațiune care "viza Franța", relatează publicația Le Journal du dimanche.

La 24 iunie 2015, cu patru luni și 20 de zile înaintea atentatelor de la Paris care au provocat moartea a 130 de persoane și rănirea altor câteva sute, un individ avertizase că se pregătește un carnagiu. În Franța și în Belgia. El nu știa unde și nici când. Dar afirma că Abaaoud, un jihadist belgian, care se ilustrase pe rețelele de socializare târând corpuri ale victimelor în spatele unei mașini 4x4 în Siria, primise permis să ucidă în Europa.

Nicolas, 31 de ani, revenea din Siria. După 16 luni petrecute la Raqqa și în câmpia Fallujah, dezgustat de ceea ce văzuse și trăise, cel puțin aceasta este ceea ce afirmă el, se predase autorităților turce, care l-au repatriat imediat în Franța. Ceea ce trebuia să fie un debriefing de rutină pentru agenții Direcției Generale a Securității Interne s-a transformat într-o predicție macabră.

Agenții DGSI îi interoghează în mod curent pe tinerii reveniți în țară din zone de conflict și l-au interogat și pe acesta, dar nu se știe câtă credibilitate au acordat informațiilor sale, mai ales că el voia să negocieze divulgarea lor în schimbul libertății sale.

AGERPRES/(AS — editor: Lilia Traci, editor online: Ada Vîlceanu)

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 „Totul a fost o minciună” / Consilier OMS apropiat de Biden susţine brusc ideea că virusul provine din laborator

2 Călin Georgescu, cenzurat pe youtube

3 Imagini cu palatul de neam prost în care locuiește Victor Ciorbea / Acum se războiește în Justiție cu foștii pri…

4 Cât a plătit o tânără din Marea Britanie pentru un palton și câteva bluze comandate online din UE, după Brexit

5 Așa o fi?