Cuba: A murit Ramon Castro, fratele mai în vârstă al lui Fidel și Raul

Cuba: A murit Ramon Castro, fratele mai în vârstă al lui Fidel și Raul

Ramon Castro, fratele mai în vârstă al lui Fidel și Raul Castro care a stat întotdeauna departe de viața politică din Cuba, a decedat marți la vârsta de 91 de ani, a anunțat televiziunea de stat, fără a preciza cauzele decesului, notează AFP și Reuters. Supranumit cu afecțiune 'Mongo' de către cubanezi, Ramon era al doilea din cei șapte copii ai familiei Castro și cel mai mare dintre cei trei frați băieți, fiind cu doi ani mai în vârstă decât Fidel și cu șapte ani mai în vârstă decât actualul președinte cubanez Raul Castro.

Spre deosebire de cei doi frați mai mici, Ramon Castro nu a arătat niciodată interes pentru politică, iar în tinerețe s-a consacrat studiilor de agronomie, după care a preluat administrarea fermei familiale de la Biran, în provincia Holguin (est).

El nu și-a urmat frații nici în lupta de gherilă împotriva lui Fulgencio Batista, care a dus la ajungerea lor la putere în 1959, însă a depus eforturi pentru a le furniza oameni, arme și materiale.

După revoluția castristă, Ramon Castro a participat la conceperea reformelor agricole, în special în sectorul creșterii de animale, domeniu în care a devenit un expert respectat.

Recunoscut pentru caracterul său afabil și jovial, 'Mongo' Castro nu a îmbrăcat niciodată uniforma verde-măsliniu, însă în acești ultimi ani barba sa albă îi conferea un aparent aer de părinte al revoluției cubaneze.

"Nu eu mă asemăn cu Fidel, el se aseamănă cu mine, deoarece eu sunt mai în vârstă", îi plăcea lui des să glumească.

După retragerea lui Fidel de la putere în 2006 din motive de sănătate, el nu s-a temut să profețească malițios o vindecare prin grația 'sfinților socialiști'.

Ramon este al doilea dintre frații și surorile Castro care moare, după Angela, sora cea mai mare, care a decedat în 2012 la vârsta de 88 de ani.

El era căsătorit cu Aurora Castillo și avea cinci copii. În ultimii ani, locuia la o fermă în apropiere de Havana.

AGERPRES

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Lovitură sub centură pentru Putin de la aliatul său, Lukașenko

2 SURSE Salariul minim și pensiile ar crește de la 1 ianuarie. Cât ar fi majorarea

3 Cine e deputatul PSD surprins în ipostaze intime cu un tânăr: Absolvent de Teologie și fost primar

4 Şeful spionajului militar ucrainean: Eliberarea peninsulei Crimeea va începe în primăvara anului viitor. Nu există altă opțiune

5 VIDEO Explozii puternice în Crimeea, la o bază aeriană rusească. Rușii spun că un avion ar fi derapat și a luat foc