Cuba spune că vaccinul său Soberana 2, administrat în 3 doze, are eficiență de 62% după primele 2

Cuba spune că vaccinul său Soberana 2, administrat în 3 doze, are eficiență de 62% după primele 2

Vaccinul candidat cubanez împotriva COVID-19 a atins o eficienţă de 62% după injectarea a două din cele trei doze prevăzute, un rezultat intermediar ce depăşeşte nivelul de 50% cerut de Organizaţia Mondială a Sănătăţii (OMS), a anunţat sâmbătă laboratorul care l-a dezvoltat, potrivit Agerpres.
''Putem anunţa că am atins 62% eficacitate cu aplicarea a două doze de vaccin (Soberana) 02'', un rezultat ''reconfortant'' pentru că ţine cont de variantele care circulă deja în ţara caraibiană, a declarat pentru presa locală Vicente Verez, directorul Institutului Finlay care a conceput serul.
Organizaţia Mondială a Sănătăţii cere o eficacitate de cel puţin 50% pentru ca un preparat candidat să fie acceptat ca vaccin, a adăugat el.
''În câteva săptămâni vom avea ultimul cuvânt cu privire la eficacitatea celor trei doze, care ne aşteptăm să fie mult mai mare'', a mai spus el, citat de AFP.
Cuba a lucrat timp de 13 luni la cinci vaccinuri candidate, dintre care două, Soberana 02 şi Abdala, au finalizat a treia şi ultima fază de testare.
Rezultatele, evaluate de un comitet independent de specialişti cubanezi, vor fi prezentate autorităţii de reglementare pentru a ''face cererea oficială de autorizare a utilizării de urgenţă'' a vaccinului în următoarele săptămâni, a declarat Yuri Valdez, director adjunct al institutului.
Anunţul vine într-un moment în care insula se confruntă cu o reapariţie majoră a bolii. De la începutul pandemiei, Cuba a înregistrat 166.368 de cazuri, dintre care 1.148 de decese.
La jumătatea lunii mai, autorităţile au lansat o intervenţie de urgenţă în domeniul sănătăţii, utilizând cele două vaccinuri candidate în capitală şi în mai multe provincii.
Peste 4,3 milioane de doze de Soberana 02 şi Abdala au fost administrate până la data de 16 iunie. Aproximativ 2,1 milioane de persoane au primit o doză, aproape 1,4 milioane două doze şi aproape 794.000 trei doze.


Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

4 Nu le zice rău Ciucă...

5 „Lebăda neagră”, noul trend pe internet după prăbușirea podului din Baltimore. Ce teorii ale conspirației circulă pe rețelele sociale