CULISE/Cum a ajuns prietenul lui Liviu Dragnea, fost ofițer „Doi și-un sfert”, să fie propunerea Vioricăi Dăncilă pentru MAI

CULISE/Cum a ajuns prietenul lui Liviu Dragnea, fost ofițer „Doi și-un sfert”, să fie propunerea Vioricăi Dăncilă pentru MAI

Nominalizarea lui Daniel Dumitru Chirilă pentru funcția de ministru de Interne, ajunsă miercuri seara pe masa lui Klaus Iohannis, a generat un val de reacții în interiorul sistemului din care provine, dar și în culisele politice. Chirilă este fost ofițer al celebrului serviciu secret al MAI, supranumit ”Doi și-un sfert”, bun prieten al fostului președinte al PSD, Liviu Dragnea. Acesta a încercat să îl numească pe Chirilă în fruntea DGIPI și în 2012, când Dragnea a ocupat pentru câteva zile funcția de ministru de Interne, demisionând după ce nu a reușit să își impună omul dorit la șefia controversatului serviciu secret, dezvăluie jurnalista Adriana Duțulescu pe  Digi24.ro

Surse din conducerea PSD susțin că Dragnea a încercat să îl impună pe Chirilă la șefia DIPI și anul acesta, înainte de condamnarea sa, însă Carmen Dan a fost reticentă, din cauza reacțiilor provocate de această intenție. 

Sursele citate au explicat că de data aceasta el a fost propulsat pe lista de miniștri trimiși pentru aprobare la Palatul Cotroceni de grupul de influență din jurul Vioricăi Dăncilă, din care face parte și omul de afaceri Ică Voinea, extrem de influent la vârful partidului și al Guvernului. Promovarea acestuia s-a făcut în ciuda unor avertismente primite de premier în legătură cu numele controversat al lui Chirilă, dar și a lipsei de șanse să fie aprobat de Klaus Iohannis. 

Daniel Dumitru Chirilă este colonel în rezervă, are 41 de ani, s-a pensionat la 39 de ani din MAI, unde a activat la DIPI, și, conform declarației de avere, are o pensie lunară de 7600 de lei. 

După trecerea în rezervă a ajuns director general al companiei Quality Business Solution, controlată de omul de afaceri Dumitru Octavian Nicolau, abonată la contracte cu instituțiile publice, în special cu MAI și STS, în perioada în care Marcel Opriș a fost directorul serviciului. 

În perioada în care izbucnise în MAI scandalul Caracal, s-a încercat numirea sa ca secretar de stat la MAI, însă nu s-a reușit, pentru o scurtă perioadă de timp, din cauza opoziției unora dintre liderii PSD. Numirea s-a concretizat însă în 3 septembrie, când ministru interimar la Interne era Mihai Fifor. 

Interesant este că în aceeași perioadă în care se făceau presiuni din interiorul PSD pentru promovarea lui Chirilă, mai exact în 21 august, ministrul interimar Fifor l-a demis pe șeful DIPI, Mihai Cristian Mărculescu, cu intenția de a-l scoate de tot din serviciu și a-l detașa la Jandarmerie. 



Citește și:

populare
astăzi

1 Retragerea lui Piedone a devenit o chestiune de zile...

2 Foarte interesante amănunte...

3 Nu le zice rău Ciucă...

4 Era omul Rusiei? / O anchetă de contraspionaj duce la demiterea comandantului polonez al EUROCORPS, locotenent-generalul Jaroslaw Gromadzinski

5 „Le-am spus atunci, foarte clar: Într-o lună începe războiul”