Culisele alegerii Siminei Tănăsescu la șefia CCR. A fost votată de doi judecători PSD. Nicușor Dan, luat prin surprindere

Culisele alegerii Siminei Tănăsescu la șefia CCR. A fost votată de doi judecători PSD. Nicușor Dan, luat prin surprindere

Simina Tănăsescu a fost aleasă, în mod surprinzător, președinte al Curții Constituționale, deși jocurile păreau făcute pentru Mihaela Ciochină, susțin surse politice pentru „Adevărul”. Simina Tănăsescu a primit două voturi de la judecătorii aflați în tabăra PSD. Iulia Scântei, numită la CCR pe filieră PNL, i-a cerut premierului Ilie Bolojan să o susțină, însă n-a reușit să strângă suficiente voturi. Și președintele Nicușor Dan a fost luat prin surprindere de rezultatul votului, susțin surse din Administrația Prezidențială.

FOTO Mediafax

FOTO Mediafax

Cu câteva zile înainte de vot, Mihaela Ciochină era văzută favorită pentru a fi aleasă președinte al CCR, pe locul lăsat liber de Marian Enache, plecat la pensie (specială). Însă o altă judecătoare, Iulia Scântei, numită la CCR cu susținerea PNL, a început să facă lobby pentru a obține fotoliul de președinte. „Scântei a discutat și cu premierul Ilie Bolojan, pentru a obține sprijinul coaliției de guvernare. Cu suportul PSD, PNL și UDMR ar fi obținut cel puțin 6 voturi, deci ar fi ajuns președinte”, susțin surse din anturajul CCR pentru „Adevărul”.

Însă PSD a refuzat să facă jocurile pentru Iulia Scântei, pe motiv că ar fi întărit puterea PNL la CCR, susțin sursele citate. Pe fondul acestor neînțelegeri, a intrat în cursă și Simina Tănăsescu, numită de fostul președinte Klaus Iohannis, dar privită la Curte ca o judecătoare independentă.

Simina Tănăsescu a reușit să obțină două voturi pe filiera PSD: de la Cristian Deliorga și Giani Stan. A reușit să o convingă și pe Mihaela Ciochină, ieșită între timp din cursă. Așadar, pe lângă propriul vot, mai avea nevoie de un sprijinul unui singur judecător. Și acesta a venit de la Dacian Dragoș, numit la CCR de președintele Nicușor Dan zilele trecute, explică sursele citate.

În tabăra adversă au rămas Iulia Scântei (numită de PNL), Mihai Busuioc (PSD), Bogdan Licu (PSD), dar, în mod surprinzător, și de Csaba Asztalos, ajuns la CCR pe filiera UDMR.

Chiar și președintele Nicusor Dan a fost luat prin surprindere de votul de la CCR. „Președintele se aștepta să câștige Mihaela Ciochină. Dar înțelegem că votul lui Dacian Dragoș, alegerea președintelui pentru CCR, a contat decisiv”, susțin surse din Administrația Prezidențială pentru Adevărul.

Potrivit CV-ului postat pe site-ul Curţii Constituţionale, Simina Tănăsescu are licenţă în ştiinţe juridice, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (1991); diplomă de studii aprofundate în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „AIX-Marseille III”, Franţa (1991-1992); doctorat în drept public, Facultatea de drept şi ştiinţe politice, Universitatea „Aix-Marseille III”, Franţa (1997); studii post-doctorale în drept constituţional, Facultatea de Drept, Universitatea din Bucureşti, România (2011); abilitare de a conduce doctorate, Universitatea Paris I Pantheon-Sorbonne, Franţa (2015).

Între 2015 și 2018 a fost consilier prezidențial în echipa președintelui Klaus Iohannis. Simina Tănăsescu a demisionat de la Cotroceni în 20 iunie 2018, în urma scandalului provocat de o discuţie avută cu judecătorul CCR Petre Lăzăroiu pe tema mandatului acestuia. Preşedinţia spunea la acel moment că nu a fost nicio presiune, dar că nu trebuie să existe niciun fel de suspiciune în rândul opiniei publice.

Scandalul a izbucnit după ce judecătorul constituţional Petre Lăzăroiu a declarat că a avut o întâlnire cu consilierul prezidenţial Simina Tănăsescu, aceasta spunându-i că fundaţia VeDem Just îi cere preşedintelui să emită un decret de revocare a sa de la CCR.

Lăzăroiu spunea că mandatul său este perfect legal şi că ”se vrea neapărat să se creeze o presiune”. Ulterior, judecătorul CCR a declarat că Simina Tănăsescu nu i-a cerut să demisioneze şi nici nu s-a simţit presat din partea acesteia.

Simina Tănăsescu a fost numită la CCR în 2019 după ce mandatu de nouă ani al lui Petre Lăzăroiu s-a încheiat.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa o fi?

2 „După aceea, vor veni cu sutele” / Primele vești cu adevărat proaste pentru Rusia vin din Germania

3 „Sincer? Mi-e dor de ordine. Mi-e dor de Ceașescu” / „Șuca” a vrut să se bage și ea în seamă pe subiectul Beach, Please!, dar a scris greșit numele dict…

4 ALERTĂ Simina Tănăsescu este noul președinte al CCR

5 De ce în România judecătorii se pensionează la 48 de ani. Cine au fost „băieții deștepți” care au dat legea și ce motive au avut