Întâlnirea cardinalilor în cadrul căreia va fi ales noul papă va avea loc pe 7 mai . Pentru a câștiga, candidații la funcția de șef al Bisericii Romano-Catolice trebuie să obțină două treimi din voturile a 138 de cardinali.

Culisele bătăliei pentru Vatican
Un grup de catolici conservatori radicali care l-au criticat pe regretatul Papă Francisc se mobilizează înaintea conclavului pentru alegerea unui nou șef al Bisericii Romano-Catolice, relatează Politico într-un articol intitulat „Ultraconservatorii vor să facă Vaticanul din nou măreț”. Ei insistă că următorul pontif se potrivește mai bine viziunii lor despre lume.
„Sperăm la un pontificat mai concentrat pe probleme catolice, precum protejarea vieții și a familiei, decât pe schimbările climatice și imigrația”, a declarat pentru Politico Gloria von Thurn und Taxis, o aristocrată germană și activistă catolică.
Catolicii conservatori au încercat adesea să-l discrediteze pe Francisc pentru opiniile sale presupus prea liberale, amintește Politico. În 2017, Associated Press a aflat că zeci de teologi, preoți și cadre universitare catolice conservatoare au afirmat că pontiful răspândește opinii eretice despre căsătorie, moralitate și sacramente.
Aceștia au formulat acuzațiile după publicarea exortației apostolice a lui Francisc, „Bucuria iubirii”, în aprilie 2016. În aceasta, el a afirmat că catolicii care s-au căsătorit în biserică și care s-au recăsătorit civil după un divorț „ar trebui să fie mai integrați în comunitățile creștine”. Pontiful a justificat acest lucru spunând că „nimeni nu poate fi condamnat pentru totdeauna”. Cu toate acestea, el a cerut o abordare individuală față de astfel de persoane. Biserica Catolică recunoaște în mod tradițional a doua căsătorie ca adulter.
Conservatorii au fost, de asemenea, indignați de „poziția mai conciliantă” a lui Francisc cu privire la uniunile între persoane de același sex și divorț, protecția migranților și acordul Vaticanului cu China, care a oferit Beijingului un cuvânt de spus în numirea episcopilor catolici, notează Politico.
Unii conservatori influenți promovează candidați de extremă dreapta, precum episcopul Athanasius Schneider din Kazahstan, care a declarat că refugiații din Europa reprezintă o „invazie în masă” care duce la islamizare. Schneider a susținut că criza migrației a fost orchestrată de elita politică pentru a slăbi identitatea creștină a Europei.
Influența forțelor conservatoare de dreapta ar putea crește din cauza situației financiare din ce în ce mai dificile a Vaticanului, scrie ziarul. Potrivit Reuters , deficitul bugetar al orașului-stat în 2024 a fost estimat la 87 de milioane de dolari . Vaticanul nu a publicat un raport bugetar oficial din 2022.
Un oficial bisericesc a declarat pentru Politico că Vaticanul explorează opțiuni de finanțare externă, astfel încât alegerea următorului papă ar putea fi influențată de donatori bogați de dreapta din Statele Unite. Potrivit spuselor sale, acest subiect a fost discutat inclusiv la întâlnirile premergătoare conclavului pe care cardinalii le-au ținut zilnic săptămâna trecută.
Totuși, chiar și grupurile conservatoare recunosc că se confruntă cu o luptă grea, scrie ziarul. 80% dintre cardinalii care vor participa la votul pentru noul șef al Bisericii Romano-Catolice au fost numiți de Francisc. Politico nu exclude însă posibilitatea ca conservatorii să decidă să blocheze candidații progresiști.