CULISELE negocierilor cu scântei dintre USR și PLUS. Campania de strângere de semnături pentru Barna a fost amânată

CULISELE negocierilor cu scântei dintre USR și PLUS. Campania de strângere de semnături pentru Barna a fost amânată

CULISELE negocierilor cu scântei dintre USR și PLUS: Care sunt noile condiții puse de cele două partide pentru a încheia Alianța Politic /USR vrea ca deciziile comune să fie luate cu supermajoriate de două treimi și ca delictul de opinie să nu fie pedepsit. PLUS insistă ca sondajele să nu fie un criteriu pentru stabilirea candidaților.

 Alianța dintre USR și PLUS se află încă sub semnul întrebării, după ce liderii organizațiilor județene ai Uniunii au adus sâmbătă o serie de amendamente protocolului inițial discutat de echipele de negociatori ale celor două partide și au votat, la limită și după dezbateri aprinse și prelungite, încheierea alianței politice, relatează G4Media.ro

Potrivit surselor consultate de G4Media.ro, cele mai importante modificări ale protocolului alianței politice, votate în Comitetul Politic de sâmbătă, vizează introducerea majorității de două treimi pentru luarea deciziilor comune, în loc de majoritatea simplă de jumătate plus unu, stabilită în cadrul negocierilor.

Practic, au explicat sursele citate, dacă nu există consens la nivelul alianței, propunerea aflată în divergență este aprobată doar dacă este votată de două treimi din membrii conducerii USR și de două treimi din membrii conducerii PLUS.

Alte amendamente votate de Comitetul Politic al USR la protocolul alinaței politice: eliminarea obligativității consultării PLUS pentru numirile politice care revin USR în Parlament; introducerea interdicției pentru lucrătorii activi în serviciile de informații de a fi propuși candidați din partea Alianței; eliminarea sancțiunilor pentru delictul de opinie; eliminarea obligativității ca membrii USR să aibă poziționări publice pe diverse teme doar după aprobarea PLUS.

În replică, și conducerea PLUS a adus sâmbătă un amendament la protocolul negociat anterior: sondajele de opinie să nu fie menționate explicit drept criteriu pentru stabilirea candidaților comuni la localele și parlamentarele de anul viitor.

”Noi am propus să fie privilegiate negocierile și alegerile interne pentru stabilirea candidaților. Dacă cele două metode nu funcționează, atunci să fie folosite alte mijloace, fără însă a fi menționate explicit sondajele”, a explicat unul dintre liderii PLUS pentru G4Media.ro.

”Sondajele ar avantaja clar USR, care este un partid cu un brand mai puternic”, a explicat un alt lider PLUS motivul pentru care partidul insistă pentru eliminarea sondajelor drept criteriu de stabilire a candidaților.

Surse din conducerea PLUS au mai declarat pentru G4Media.ro că duminică seară a avut loc o nouă ședință a Consiliului Național al partidului condus de Dacian Cioloș în care au fost aprobate toate amendamentele aduse de USR protocolului.

Ulterior, liderii PLUS i-au transmis lui Dan Barna amendamentul lor referitor la nemenționarea explicită a sondajelor drept criteriu pentru stabilirea candidaților comuni, urmând ca liderul USR să spună dacă este sau nu de acord, el fiind mandatat de conducerea propriului partid să accepte modificări minore la protocol.

Surse din conducerea USR au explicat pentru G4Media.ro că, dacă ar fi convocat un nou Comitet Politic al partidului, alianța politică ar fi cu siguranță respinsă, deoarece sâmbătă a fost adoptată la limită.

”Este esențial ca Barna și Cioloș să cadă de acord asupra unei forme a protocolului alianței politice, astfel încât acesta să nu mai trebuiască să fie aprobat de Comitetul Politic al USR”, au declarat sursele citate.

Din cauza tensiunilor privind aprobarea alianței politice dintre USR și PLUS, campania de strângere de semnături pentru candidatura la președinție a lui Dan Barna, stabilită inițial pentru duminică, a fost amânată.

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Bobonete, înfierbântat după ce-a văzut pozele hot cu Mădălina Ghenea în dormitor

2 „Cum ar putea o gură care se spurcă prin sex oral să ia anafura, agheasma sau să sărute sfintele icoane / Dacă î…

3 Judecător / Ion Cristoiu nu a putut demonstra că nu a colaborat cu Securitatea

4 VIDEO Gabriel Păun (Agent Green): Blana ursului e la un tăbăcar din Târgu Secuiesc. E vorba de Arthur, nu ști…

5 Dezvăluiri BNR / Zborurile secrete cu tone de aur românesc la bord