Cum a devenit România o locație atractivă pentru startup-urile din industria tech

Cum a devenit România o locație atractivă pentru startup-urile din industria tech

Spre surprinderea multora, România este în momentul de față una dintre cele mai promițătoare destinații pentru startup-urile din industria tech. În spatele acestui aspect se află un amestec excelent de talent local, infrastructură dezvoltată, dar mai ales un ecosistem care susține toate aceste elemente.

Astfel, țara devine încet-încet un magnet pentru două lucruri foarte importante - anume inovație și antreprenoriat. Prezența acestora este deja observată - mulți dezvoltatori de jocuri video, printre care și de păcănele gratis sau de SaaS, își fac din România o a doua casă. Acești pași sunt urmați și de câteva mari corporații din industria tech, precum Amazon (cu ramura Amazon Games) și nu numai.

Educație puternică, mână de lucru talentată

România este cunoscută pentru sistemul său educațional destul de robust, care stabilește deseori noi limite când vine vorba de cercetare sau inovație. Universități din Cluj-Napoca și București, în special Politehnicile, produc constant absolvenți extrem de talentați în domenii de interes, precum inginerie, informatică și matematică. Astfel, orice companie din domeniul tech care sosește în țară are de unde alege.

Totodată, mâna de lucru nu este expertă doar în aspecte tehnice, dar are și abilități lingvistice excepționale, mulți dintre absolvenți fiind multilingvi, chiar dacă termină o facultate cu profil tehnic/real.

Prin urmare, talentul local este dorit cu adevărat de orice firmă, companie sau startup din industria tech!

Huburi și ecosisteme de startup în dezvoltare

Orașe majore precum Iași, Timișoara, dar mai ales Cluj-Napoca și București au evoluat semnificativ, astăzi fiind adevărate huburi ale industriei tech. Acestea sunt caracterizate în principal de trai la prețuri relativ accesibile, o calitate a vieții ridicată, dar mai ales acces ușor la talent local în căutare de un loc de muncă.

Aceste centre urbane dau naștere la din ce în ce mai multe startup-uri, acceleratoare, incubatoare, dar și spații de coworking. Astfel, se promovează un mediu general care împinge către colaborare și inovație.

Infrastructură elaborată - incubatoare, acceleratoare, fonduri

Ecosistemul de startup al țării este susținut în mod activ de o rețea extinsă de acceleratoare și incubatoare, printre care poate fi enumerat și Factory, conceput de Raiffeisen Bank. Aceste incubatoare/acceleratoare oferă, în primul rând, mentorat, resurse, dar și fonduri pentru companiile la început de drum și desigur, care par să au o idee bună în spate.

Totodată, România pare să fie un mediu precoce și pentru venture capital. Activitatea de acest tip pare să fi crescut semnificativ în ultimii ani, cu mai multe firme locale de venture capital, asistate de investitori internaționali, investind constant în startup-uri.

Aceasta infrastructură elaborată și ecosistem care susține startup-urile a încurajat semnificativ antreprenorii locali - rezultatul fiind o oarecare atenție de nivel global îndreptată spre anumite firme sau companii născute în țară.

Mediu economic și de business favorabil

România, ca țară, este caracterizată de mai multe aspecte care o transformă într-un hub al startup-urilor. De exemplu, este membru EU, are o poziție geografică strategică, dar mai ales este recent caracterizată de o economie robustă - nu puternică, dar care susține. Astfel, nu este de mirare de ce țara este considerată un punct de pornire excelent pentru startup-uri care doresc, în viitor, să obțină acces la piața Europeană.

Totodată, România oferă antreprenorilor un mediu de business eficient din punct de vedere al costurilor. Mai exact, costurile operaționale sunt în general mai mici în comparație cu țările vestice. Totuși, costurile reduse nu înseamnă standarde reduse - România este cunoscută pentru standardele înalte practicate la nivel de tehnologie și infrastructură.

Cultură care susține inovația și comunitatea

Deși aparent surprinzător pentru unii, România are un spirit antreprenorial puternic, precum și o natură destul de colaborativă - mai ales în industria tech. Conferințe, evenimente de networking și multe alte tipuri de întâlniri au loc frecvent în țară pentru a promova aceste aspecte.

Astfel, nu este deloc de mirare de ce România a devenit o locație atractivă pentru startup-urile tech. Țara susține aceste inițiative din toate punctele de vedere, iar prezența talentului local bine antrenat este un mare plus!


Citește și:

populare
astăzi

1 De citit...

2 O informație furnizată de Rareș Bogdan care a trecut neobservată...

3 Minte Petrișor Peiu? / „Se întreabă lumea cum a ajuns cursul valutar 5,1 lei pentru 1 Euro. Răspunsul este foarte simplu. Țara noastră e jefuită sub och…

4 SURSE PSD e împărțit în două tabere. Cine vrea guvernare cu Simion şi cine e de partea lui Nicușor Dan

5 ALERTĂ AUR anunță planul fiscal după alegeri: Impozit 2% din cifra de afaceri pentru companiile mai mici de 5 milioane de euro / Impozit pe profit de 16…