Cum a putut AUR, de care mulți nu au știut, să obțină un procent atât de mare. „A existat spirala tăcerii”

Cum a putut AUR, de care mulți nu au știut, să obțină un procent atât de mare. „A existat spirala tăcerii”

Partidul AUR este clar surpriza acestor alegeri parlamentare: a obținut scor uriaș în Diaspora, Transilvania și Moldova. Marea întrebare a momentului este cum a reușit acest partid să ajungă pe locul 4 ca reprezentare în Parlament, deși, potrivit sociologilor, abia acum două luni a apărut în sondajele naționale cu un procent de 3%, scrie Digi24

"Prima oară când a apărut AUR cu procent semnificativ a fost acum două luni când avea cam 3% într-un sondaj la nivel național.

A existat spirala tăcerii, oamenii nu recunoșteau acum o lună că vor vota cu AUR. Au avut o campanie foarte bine țintită în online.

AUR a rupt o parte din electoratul PSD din Moldova, în Transilvania a rupt din electoratul conservator care vota cu PNL.

Au atins Moldova, acolo e partidul care s-a ridicat odată cu scandalul de la cimitirul de Valea Uzului din Moldova, asta se vede acum. 

În Transilvania au lucrat foarte mult pe organizațiile vechi ale PRM cu mesajele normale pentru acea zonă, acolo este public mai degrabă antimaghiar decât pro maghiar, iar sorul obținut confirmă asta.

În Republica Moldova, mesajul de unire cu România a adus rezultate, așa că AUR a rupt din rezultatele pe care le obținea Traian Băsescu.

Diaspora reprezintă surpriza uriașă, USR nu a reușit să obțină jumătate din voturile din diaspora. AUR a distrus mitul că USR câștigă în diaspora.

Putem compara modelul AUR cu modelul PP-DD (Partidul Poporului – Dan Diaconescu . n.r.), cu toate că s-a adresat unui public diferit față de AUR.

AUR a încercat să atingă tot publicul conservator, chiar radical, care în ultimul an a fost continuu jignit, acelui public care a susținut referendumul pentru familie, ironizat de partidele mari – PNL și USR. Apariția AUR cu acest scor e răspunsul publicului conservator din România la USR", a explicat la Digi24 sociologul Vladimir Ionaș, directorul AVANGARDE.


Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

4 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA