Cum a reușit El Salvador să scadă substanțial rata crimelor în doar un singur an. Lupta cu bandele VIDEO

Cum a reușit El Salvador să scadă substanțial rata crimelor în doar un singur an. Lupta cu bandele VIDEO

El Salvador susține că rata crimelor a scăzut de la 495 în 2022 la 154 în 2023, pe fondul represiunii brutale a bandelor.

Membri ai bandelor din El Salvator în închisoare FOTO: Profimedia

Carismaticul președinte din El Salvador, care a închis 75.000 de presupuși membri ai unor bande, a salutat scăderea ratei crimelor care a făcut ca țara să fie "cea mai sigură din America de Sud".

Nayib Bukele, care se autointitulează ”cel mai tare dictator din lume”, a închis peste 75.000 de presupuși membri ai unor bande într-unul dintre cele mai mari sisteme penitenciare de pe continent de când a declarat starea de urgență în martie 2022, potrivit dailymail.co.uk.

Dar o rată a crimelor care a atins un vârf de 106 la 100.000 de locuitori în urmă cu nouă ani s-a prăbușit la 2,4 anul trecut, făcând din 2023 ”cel mai sigur an din istoria El Salvadorului”.

Nayib Bukele, președintele din El Salvador Foto Profimedia

Nayib Bukele, președintele din El Salvador Foto Profimedia

Doar 7.000 dintre cei arestați au fost eliberați, restul fiind închiși într-o rețea de închisori austere în creștere rapidă, spre oroarea grupurilor pentru drepturile omului.

Dar ratingul de aprobare al lui Bukele a crescut la aproximativ 90 % într-o țară care a fost afectată de bande și carteluri, inclusiv de faimoasele bande MS-13 și 18th Street.

Vom continua să dezmembrăm structurile criminale”, a declarat ministrul său al justiției, Gustavo Villatoro, la anunțarea cifrelor.

”Teritoriul aparține statului El Salvador, ceea ce înseamnă că acest stat criminal paralel nu mai există”.

Rata crimelor a scăzut la 38 la 100.000 de persoane în momentul în care fostul primar al capitalei San Salvador a fost ales președinte în 2019.

Dar bandele controlau 80% din țară, iar când cele două bande au comis 62 de crime într-o singură zi, Bukele a convins Congresul țării sale să îi acorde puteri de urgență și au început arestările.

Congresul și-a prelungit autorizația de 21 de ori, pe măsură ce rata crimelor a scăzut, dar a lăsat țara cu cea mai mare rată de încarcerare din lume și a alarmat organizațiile pentru drepturile omului, care au raportat 190 de decese și peste 5.000 de abuzuri legate de represiune.

”Unele dintre arestări s-au bazat doar pe faptul că indivizii aveau tatuaje sau un cazier judiciar anterior sau pe faptul că locuiau într-o zonă controlată de o bandă”, scria Amnesty International în raportul său de țară de anul trecut.

Mii de persoane au fost urmărite fără discernământ, iar audierile, care au fost grăbite, au avut uneori de-a face cu sute de inculpați deodată”.

Mulți au fost înghesuiți în complexul CECOT ”Centrul de izolare a teroriștilor”, deschis în ianuarie anul trecut și comparat de critici cu un lagăr de concentrare.

Mai mult de 100 de deținuți împart o celulă, fiecare dintre ele având doar două toalete. Toți au la dispoziție puțin mai puțin de un metru pătrat pentru a trăi și a dormi. Nu au saltele, nu au spații exterioare și sunt bătuți, abuzați și exploatați în mod regulat.

Închisoarea are peste 800 de gardieni, iar fotografiile - promovate cu entuziasm de guvern - arată deținuți cu mâinile legate la spate, forțați să stea în picioare sau să stea cu capul pe deținutul din fața lor.

Orice contact cu lumea exterioară este tăiat. Dispozitivele de bruiaj blochează toate semnalele telefonice de intrare și ieșire. Deținuții își părăsesc celula doar pentru audieri juridice, care se desfășoară prin videoconferință, și pentru a fi pedepsiți.

Problema bandelor din această țară datează din timpul războiului civil din anii 1980.

Pe măsură ce refugiații latino-americani au fugit în America, pe străzile din Los Angeles s-au format bandele MS-13 și Calle 18. Când războiul s-a încheiat, cei din El Salvador s-au întors. Împreună cu ei, și-au adus afilierile la bande, rivalitățile și violența.

În prezent, se crede că Calle 18 are aproximativ 65.000 de membri la nivel mondial, în timp ce MS-13 are între 50.000 și 70.000 de membri. Pe măsură ce numărul lor a crescut, influența lor s-a extins.

Mii de membri din ambele bande au luptat și au murit pentru coroana celei mai puternice bande din America Centrală, profitând de pe urma unor infracțiuni precum traficul de sex și de droguri, șantaj, spălare de bani, extorcare și răpire.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?