Cum a reușit un singur om să producă „cea mai devastatoare invazie biologică de iepuri” din Australia

Cum a reușit un singur om să producă „cea mai devastatoare invazie biologică de iepuri” din Australia

Ceea ce părea un cadou nevinovat de Crăciun avea să devină „cea mai devastatoare invazie biologică” a Australiei, arată un nou studiu al Proceedings of the National Academy of Sciences. Este vorba de de 24 de iepuri englezi, iar dezastrul a început în 1859, scrie CNN .

Invazie de iepuri în Australia Foto Shutterstock

Iepurii sălbatici nu sunt originari din Australia și sunt considerați o specie invazivă. Fermierii spun că animalele se înmulțesc rapid și distrug culturile și pământul, ceea ce poate duce la eroziunea masivă a solului și la alte probleme de mediu.

„Invaziile biologice sunt o cauză majoră a perturbărilor de mediu și economice”, au scris cercetătorii.

„(Și) colonizarea Australiei de către iepurele european este una dintre cele mai emblematice și devastatoare invazii biologice din istoria înregistrată”.

Folosind relatări istorice, cercetătorii au reușit să strângă dovezi genetice care leagă această invazie de iepurii englezi importați în 1859 de un colonist pe nume Thomas Austin.

Potrivit înregistrărilor istorice, Austin a început cu doar 24 de iepuri pe proprietatea sa întinsă din Melbourne. Dar în decurs de trei ani, animalele s-au înmulțit în mii și au continuat să se reproducă.

„Descoperirile noastre arată că, în ciuda numeroaselor introduceri în Australia, un singur lot de iepuri englezi a fost cel care a declanșat această invazie biologică devastatoare - ale cărei efecte se resimt și astăzi”, a spus autorul principal al studiului Joel Alves, de asemenea cercetător la Universitatea din Oxford.

„Acel singur eveniment a declanșat această catastrofă enormă în Australia; cea mai rapidă rată de colonizare înregistrată vreodată de un mamifer”.

Rezultatele studiului arată că aproape toate cele 200 de milioane de iepuri sălbatici ai Australiei provin din acel transport fatal pe care l-a primit în 1859.

„S-ar putea ca schimbarea mediului să fi făcut Australia vulnerabilă la invazie”, au spus cercetătorii. „Dar structura genetică a unui mic lot de iepuri sălbatici a fost cea care a aprins una dintre cele mai emblematice invazii biologice din toate timpurile”.

Cercetătorii au studiat, de asemenea, modul în care populația de iepuri a reușit să supraviețuiască și să prospere în sălbăticia aspră a Australiei.

Continentul se luptă și astăzi cu invazia iepurilor.

„Aceste descoperiri contează pentru că invaziile biologice reprezintă o amenințare majoră pentru biodiversitatea globală și, dacă doriți să le preveniți, trebuie să înțelegeți cum să faceți acest lucru”, au spus cercetătorii.

Prin acest sududiu se dorește atragerea atenției asupra faptului că acțiunile unei singure persoane poate avea un impact devastator asupra mediului.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia

5 Foarte interesante amănunte...