Cum a vrut Ponta să cedeze către Huawei comunicațiile strategice ale României. Ce document a semnat

Cum a vrut Ponta să cedeze către Huawei comunicațiile strategice ale României. Ce document a semnat

“Este de neînțeles că un român poate pleda pentru Huawei sau pentru comuniștii chinezi“, a afirmat, joi, ambasadorul SUA la București, Adrian Zuckerman. Guvernul Ponta exact asta a făcut: a vrut să cedeze companiilor chineze domenii strategice, precum comunicațiile și energia.
 
În 2014, presa a publicat un memorandum prin care Huawei urma să participe la realizarea, de către statul român, a Sistemului de informații și comunicații naționale, a Rețelei naționale de bandă largă și a Sistemului de monitorizare și supraveghere a traficului. 

În memorandum se mai afirma că Ministerul Societății Informaționale (MSI) și Huawei “sunt de acord să între într-o relații de cooperare strategică“ și își propun “consolidarea rolului pozitiv al Huawei în politica economică a guvernului pentru îmbunătățirea eficienței economiei românești și a competitivității internaționale a acesteia“.

“Am văzut un ultim atac împotriva unei companii mondiale, compania Huawei, cu care Guvernul României a semnat, aşa cum a semnat şi va semna şi cu alte mari companii, acorduri şi memorandumuri de principiu, de sprijinire a investiţiilor. În acest memorandum pe care îl puteţi avea, la fel ca şi preşedintele, este foarte clar că nu există obligaţii financiare, juridice sau contractuale şi că orice fel de prezenţă şi investiţie în România a acestui gigant mondial se face cu respectarea obligaţiilor pe care România şi le-a asumat în calitate de stat membru al UE“, a spus Ponta, după ce memorandumul a devenit public, în 2014.

Nici SRI - condus la acel moment de prietenul lui Ponta, George Maior - , nici STS nu fuseseră consultate, potrivit propriilor declarații. 

Memorandumul a fost semnat de ministrul “societății informaționale“, Dan Nica, și de Lu Yong, manager regional Huawei. 

Memorandumul a fost pregătit de o vizită a lui Ponta la o fabrică Huawei, din China, precum și de participarea la numeroase evenimente ale acestei companii, printre care aniversarea a 10 ani de prezență în România. “Huawei își construieşte deja un viitor, un viitor segment pe piaţă şi viitori clienţi. Am avut ocazia să văd acest lucru deoarece m-am întors din China cu ultimul telefon Huawei şi băiatul meu Andrei deja mi l-a luat. E clar că generaţiile care vin din urmă reprezintă o ţintă pentru Huawei. Vreau să încurajez dezvoltarea companiei în România“, spunea Ponta în vara lui 2013. 

După publicarea sa, guvernul Ponta n-a mai făcut nici un demers pentru aplicarea memorandumului.

Tot în 2013, Ponta a încercat să implice o companie chineză în finalizarea reactoarelor 3 și 4 de la Cernavodă, proiect abandonat abia în 2020.  

Trimite pe WhatsApp


Citește și:

populare
astăzi

1 Misterioasa avere de milioane de dolari, moștenită de Anamaria de la Ionela Prodan. Sora a renunțat la bani

2 Foarte interesante amănunte!

3 VIDEO Imagini rare de pe linia frontului din Ucraina

4 VIDEO „Batalioanele Bachus”, noua armată a lui Putin...

5 Bloggerii ruși descriu un scenariu pentru săptămâna viitoare, care implică atacuri nucleare asupra Ucrainei