Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate

Cum ajung românii să-și facă rău cu mâna lor. Nepăsarea costă scump când plouă: drumuri distruse, culturi stricate și gospodării inundate

În multe comune, șanțurile de scurgere a apelor sunt înfundate cu vegetație, nămol și gunoaie. Pâraiele, la rândul lor, sunt colmatate. Așa se ajunge la situații aberante în care cursuri de apă aproape secate ajung să inunde curți și să distrugă drumuri.

Multe șanțuri au rămas necurățate și blochează scurgerea apei FOTO Cosmin Zamfirache

Multe șanțuri au rămas necurățate și blochează scurgerea apei FOTO Cosmin Zamfirache

În România paradoxurilor până și cel mai mic pârâu reușește să facă pagube și să inunde zeci de gospodării . Orice curs de apă, aproape secat, la primele ploi serioase face ravagii. Iar unul dintre cele mai bune exemple este județul Botoșani, acolo unde până și șiroaiele care se formează după câteva zile de ploi, pe dealuri, inundă curțile localnicilor. În urma controalelor pentru prevenirea inundanțiilor, autoritățile au ajuns la o concluzie stupefiantă: localnicii se inundă singuri.

Șanțuri colmatate Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache

Șanțuri colmatate Botoșani FOTO Cosmin Zamfirache

Rapoartele controalelor indică faptul că una dintre cauzele producerii inundațiilor, mai ales acolo unde nu există cursuri de apă cu debit mare, sunt rigolele necurățate și deșeurile aruncate în apă. Nămolul, crengile sau gunoaiele blochează cursul pâraielor, ducând la revărsări periculoase peste maluri. Autoritățile locale se plâng că nu mai fac față singure pentru degajarea continuă a rigolelor, în timp ce localnicii dau vina pe vârstă și boli cronice.

Cum să te inunzi cu bună știință, lecția de manual din nordul Moldovei

Botoșani este al doilea județ ca suprafață a luciului de apă din România, fiind străbătut de numeroase cursuri de apă. Nu există vară în care apele să nu iasă din matcă și să inunde ogoarele, gospodăriile și drumurile, inclusiv în zonele cu mici cursuri de apă sau doar șuvoaie care se adună pe versanți după ploi abundente.

Rigolele sunt înfundate uneori cu gunoaie FOTO Cosmin Zamfirache

Rigolele sunt înfundate uneori cu gunoaie FOTO Cosmin Zamfirache

Pe lângă furia naturii și caracteristica hidrografică a județului, una dintre principalele cauze o reprezintă neglijența localnicilor și a autorităților locale. Cel puțin asta a scos la iveală un raport realizat după un control mixt al celor de la Serviciul de Gospodărire al Apelor Botoșani (SGA) cu Garda de Mediu, Inspectoratul pentru Situații de Urgență (ISU) și Garda Forestieră. Pe scurt, apa provenită de la ploile abundente nu are pe unde să se scurgă, din cauza rigolelor înfundate și a albiilor colmatate, și inundă câmpurile, curțile și drumurile.

„În urma controalelor efectuate s-au constatat următoarele: blocaje din materiale locale pe cursurile de apă în comunele Santa Mare, Călărași și Avrămeni. Depozite de gunoi de grajd în amestec cu gunoi menajer pe malul cursurilor de apă de pe teritoriul comunei Mihălășeni. Execuția lucrărilor de curățare, igienizare, întreținere a șanțurilor marginale a drumurilor în vederea asigurării preluării apelor pluviale au fost realizate parțial. Vegetația lemnoasă și ierboasă din albiile cursurilor de apă care străbat județul a fost realizată doar în zona podurilor și podețelor”, precizează Gheorghe Lușneac, directorul SGA. Cel mai probabil, în multe cazuri, dacă rigolele ar fi fost curățate iar cursurile de apă decolmatate, apa nu ar fi inundat niciodată gospodăriile sau, în orice caz, efectele inundațiilor ar fi fost mult reduse.

„Unii bătrâni, alții bolnavi, fiecare cu nărvaul lui”

Conform legislației în vigoare, cetățenii au obligația de a curăța rigolele din dreptul proprietății. Această obligație este menționată în diverse acte normative, cum ar fi Legea nr. 10/1982, care stabilește îndatoririle cetățenilor cu privire la curățenia locuințelor și a spațiilor publice. Cu toate acestea, puțini cunosc aceste obligații legale, dar și mai puțini sunt cei care le respectă. În multe sate, oamenii recunosc să se trezesc inundați din cauza rigolelor lăsate de izbeliște. „Când a plouat data trecută mai mult, a venit apa de pe deal și mi-o intrat peste tot în curte. Era apă peste podeț, în curte. Astăzi la 5 dimineața m-am trezit că curăț șanțul când am văzut că dă ploaie că altfel o pățăsc iarăși”, mărturisește o săteancă din Costești, județul Botoșani.

Unele șanțuri nici măcar nu se mai văd din cauza vegetației FOTO Cosmin Zamfirache

Unele șanțuri nici măcar nu se mai văd din cauza vegetației FOTO Cosmin Zamfirache

„Păi dacă nu cureți șanțurile dă apa în drum. Strică drumul, intră în ogradă, inundă pe câmp și strică plantele. Pe unele trebuie să le curețe primăriile care-s la drumuri de comună, altele omul în față la casă”, spune un alt localnic. De la teorie și până la practică este însă drum lung.

„Nu prea le curăță. Stau și plâng că le-a intrat apa în casă. Dar nu pun mâna pe sapă și lopată să tragă oleacă buruianul din șanț. Unii bătrâni, alții bolnavi, fiecare cu nărvaul lui”, spune un sătean din zona Todireni. Cei mai mulți spun că sunt în vârstă și le este greu să mai curețe rigolele . Autoritățile locale fac apel la săteni să curețe regulat rigolele, pentru că nu fac față cu angajații pe care-i au să curețe pe poarta fiecăruia. „Fac apel către cetățeni să-și decolmateze șanțurile și podețele din fața curții. Pentru că așa se pun și ei la adăpost dar este mai ușor și pentru noi”, spune Florin Bulgaru, primarul din Răchiți.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cui îi rămâne averea de 250 de milioane de euro a lui Felix Baumgartner, iubitul Mihaelei Rădulescu

2 Se întoarce roata? / Haos la Moscova după atacurile majore ale dronelor ucrainene

3 Foarte interesante amănunte...O vastă conspirație îl prinde din urmă pe Trump...

4 BREAKING Foarte grav!!! / Patru avioane ucrainene au intrat în spațiul României, în apropiere de zona Maramureș-Suceava / România a ridicat două avioane F…

5 Informații din „minunata lume nouă”