Cum ar încheia ChatGPT războiul din Ucraina? Proiectul de pace propus de AI

Cum ar încheia ChatGPT războiul din Ucraina? Proiectul de pace propus de AI

Un ziar german a vrut să vadă dacă inteligența artificială poate să ajute la oprirea războiului din Ucraina. ChatGPT a răspuns cu un proiect de tratat de pace și cu două scrisori adresate președinților Ucrainei și Rusiei.

ChatGPT FOTO: Shutterstock

„Am întrebat vocea AI cum să pună capăt războiului din Ucraina. ChatGPT a scris apoi scrisori lui Putin și Zelenski și a elaborat un acord de pace”, notează jurnaliștii BerlinerZeitung .

În prima parte a conversației, AI a folosit cel mai recent motor - GPT-4 - care se bazează pe cunoștințele din septembrie 2021, cu câteva luni înainte de atacul Rusiei asupra Ucrainei. Chiar și cu informațiile de la acea vreme, ChatGPT a prezis că tensiunea din Ucraina va degenera în război, probabilitatea de a se întâmpla acest conflict fiind mai mare decât izbucnirea unuia în Taiwan.

În partea a doua a conversației, AI a formulat două scrisori pe care cancelarul Olaf Scholz le-ar putea scrie președinților Ucrainei și Rusiei, pentru a-i convinge să înceteze focul și să înceapă negocierile de pace. AI și-a asumat rolul de secretar al cancelarului Germaniei.

Scrisoarea către Putin

Stimate președinte Putin, vă scriu în numele cancelarului german Olaf Scholz și al guvernului german pentru a ne exprima profunda îngrijorare față de escaladarea continuă a conflictului din Ucraina.

Facem apel la conducerea și responsabilitatea dumneavoastră pentru pace și stabilitate în Europa și în lume pentru luarea în considerare cu seriozitate a unei încetare imediată a focului și începerea negocierilor de pace.

Germania a jucat întotdeauna un rol constructiv și echilibrat în politica europeană și este dedicată securității și bunăstării tuturor statelor europene. Apreciem istoria lungă de cooperare și dialog dintre Germania și Rusia și am dori să continuăm să cultivăm și să consolidăm această relație. Recunoaștem că Rusia are interese legitime de securitate și credem că va fi mai bine protejată prin structuri de securitate cooperante și dialog constructiv. Un război în Ucraina nu va cauza doar daune umanitare și economice, dar va slăbi și poziția geopolitică a Rusiei și va crește tensiunile cu alte țări.

Am dori să vă oferim perspectiva că angajamentul constructiv și pregătirea pentru o încetare a focului și negocieri de pace ar putea deschide ușa unei cooperări îmbunătățite între Rusia și Europa. Acest lucru ar aduce beneficii atât legăturilor economice, cât și politice dintre țările noastre și ar putea ajuta la abordarea preocupărilor comune de securitate într-un cadru de colaborare.

În spiritul respectului reciproc și al recunoașterii suveranității Ucrainei, suntem pregătiți să lucrăm cu Rusia, Ucraina și alți parteneri internaționali pentru a găsi o soluție diplomatică care să răspundă preocupărilor tuturor părților. Suntem încrezători că o astfel de soluție este posibilă și credem că conducerea și angajamentul dumneavoastră personal vor fi esențiale pentru a depăși această criză.

Vă încurajăm cu tărie să faceți acest pas dificil, dar necesar, pentru a permite o încetare a focului și negocieri de pace. Comunitatea internațională va recunoaște și aprecia Rusia pentru rolul său în construirea păcii și stabilității în Europa, iar acest lucru va fi în interesul Rusiei pe termen lung.

Sperăm că veți lua în considerare cu seriozitate acest apel și că împreună putem reveni pe calea păcii și a dialogului. Guvernul german este pregătit să vă sprijine în acest proces și să lucreze împreună pentru a crea un viitor mai sigur și mai stabil pentru toate popoarele Europei.”

Scrisoarea către Zelenski

„Stimate președinte Zelensky, vă scriu în numele cancelarului german Olaf Scholz și al guvernului german pentru a ne exprima profunda îngrijorare față de escaladarea continuă a conflictului din Ucraina și pentru a vă îndemnă să solicitați o încetare imediată a focului și începerea negocierilor de pace pentru considera.

Avem un mare respect pentru angajamentul dumneavoastră personal față de independența și integritatea teritorială a Ucrainei și înțelegem dificultățile cu care vă confruntați dumneavoastră și țara dumneavoastră. Devotamentul dumneavoastră pentru bunăstarea poporului ucrainean și angajamentul față de valorile democratice sunt admirabile și dorim să vă sprijinim în căutarea unui viitor pașnic și stabil pentru Ucraina.

Germania este conștientă de provocările geopolitice și de amenințarea la adresa suveranității ucrainene. Suntem pregătiți să lucrăm cu Ucraina și alți parteneri internaționali pentru a găsi o soluție diplomatică care să răspundă preocupărilor din toate părțile. O încetare a focului și negocieri de pace sunt esențiale pentru a atenua suferința poporului ucrainean și pentru a asigura stabilitatea pe termen lung în regiune.

Dorim să vă asigurăm că Germania și partenerii săi europeni vă vor fi alături de dumneavoastră și de Ucraina pentru a proteja suveranitatea și integritatea teritorială a țării dumneavoastră. Suntem pregătiți să oferim sprijin economic și politic pentru a ajuta reconstrucția și dezvoltarea Ucrainei odată ce se ajunge la o soluție pașnică.

Facem apel la conducerea și disponibilitatea dumneavoastră de a lua decizii dificile pentru binele poporului ucrainean. O încetare a focului și negocieri de pace pot părea dureroase pe termen scurt, dar sunt singura modalitate de a asigura securitatea și stabilitatea pe termen lung pentru Ucraina și cetățenii săi.

Vă încurajăm să faceți acest pas dificil, dar necesar, pentru a permite o încetare a focului și negocieri de pace. Comunitatea internațională va recunoaște și va sprijini Ucraina pentru rolul său în construirea păcii și stabilității în Europa, iar acest lucru va fi în interesul țării dumneavoastră pe termen lung.

Sperăm că veți lua în considerare cu seriozitate acest apel și că împreună putem reveni pe calea păcii și a dialogului. Guvernul german este pregătit să vă sprijine în acest proces și să lucreze împreună pentru a crea un viitor mai sigur și mai stabil pentru toate popoarele Europei.”

De asemenea, AI a realizat și un tratat de pace pe care Ucraina și Rusia ar putea să-l semneze pentru încetarea conflictului militar.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 Misterioasa navă iraniană care s-a întors ieri, subit, după trei ani, acasă

3 Document secret rusesc obținut de Washington Post

4 Foarte interesante amănunte...

5 Ucraina a încălcat „linia roșie nucleară” a Rusiei? / Culisele unui atac ucrainean asupra unei ținte-cheie din Rusia