Cum ar putea fi făcută agricultură pe Lună? Regolitul, transformat în sol fertil cu ajutorul viermilor

Cum ar putea fi făcută agricultură pe Lună? Regolitul, transformat în sol fertil cu ajutorul viermilor

Viermii ar avea potenţialul de a transforma suprafaţa cenuşie, prăfoasă, de pe Lună în sol fertil şi cultivabil, potrivit unor teste efectuate în Italia, relatează ANSA, citată de Agerpres.

Cercetătorii au vesti bune. FOTO santannapisa.it

Eisenia fetida, cunoscută şi sub denumirile de vierme de bălegar sau râmă roşie, este specia pe care s-a făcut cercetarea.

Experimentul, conceput cu gândul la viitoarele misiuni selenare de lungă durată , cu echipaj uman, a fost realizat prin introducerea viermilor pe un teren ce simulează regolitul selenar, ansamblul de sedimente, praf şi pietre care formează substratul de pe Lună.

Un prim pas către posibilitatea de a face agricultură pe Lună

Studiul, publicat în jurnalul ştiinţific Heliyon, a fost coordonat de Şcoala pentru Studii Avansate Sant'Anna din Pisa, în colaborare cu Institutul de Ştiinţe Gran Sasso (GSSI).

„Efectele benefice ale râmelor asupra solurilor ar putea fi promiţătoare pentru îmbunătăţirea fertilităţii solului selenar, permiţând utilizarea substraturilor locale pentru agricultura spaţială", au scris autorii studiului, Cesare Stefanini şi Donato Romano de la Institutul de bio-robotică al Şcolii Sant'Anna, alături de Chiara Pucciariello de la Centrul de Botanică de la Sant'Anna şi de Adriano Di Giovanni de la GSSI.

Este un prim pas către posibilitatea de a face agricultură pe Lună, a spus unul dintre cercetători.

„Un grup restrâns de ingineri, entomologi şi biologi şi-au asumat o mare provocare ştiinţifică: cum să facă fertil solul selenar, care este mai agresiv şi mai ostil vieţii comparativ cu solul de pe Pământ. Suntem primii din lume care am reuşit să demonstrăm că o specie de viermi este capabilă să supravieţuiască pe această suprafaţă", a spus Cesare Stefanini, citat de ANSA.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Cea mai mare notă luată de Piedone în viața lui a fost un 6...

2 „A fost așa toată durata zborului de patru ore”

3 Da, are 60 de ani și s-a calificat la concursul național de frumusețe Miss Argentina...

4 Prima intoxicare aruncată pe piață de Antena 3, un sondaj realizat de fostul ginere al lui Dan Voiculescu

5 VIDEO Surpriză totală / Cine ar fi „gurul” discipol al lui Gregorian Bivolaru săltat de mascați. Eugen Mârtz era invitat mereu la B1TV, la emisiunea Al…