Cum arată astăzi un fost iaht de lux al lui Saddam Hussein: „Nimeni nu se putea apropia de el, este ca o bijuterie“

Cum arată astăzi un fost iaht de lux al lui Saddam Hussein: „Nimeni nu se putea apropia de el, este ca o bijuterie“

Răsturnată într-un râu din sudul Irakului, epava ruginită a unui iaht care i-a aparținut cândva dictatorului Saddam Hussein servește acum drept loc de relaxare. Turiști și pescari urcă la bordul epavei pentru a bea ceai.

Al Mansur, fostul yaht al lui Sadam Hussein, a ajuns o epavă FOTO Profimedia

Scufundată într-un rau din sudul Irakului, epava ruginită a unui iaht care i-a aparținut lui Saddam Hussein servește drept reamintire a invaziei conduse de SUA de acum două decenii, relatează CNN

Superiahtul de 121 de metri "al-Mansur", un simbol al bogăției și puterii lui Saddam atunci când a fost construit în anii 1980 în Finlanda și cumpărat cu 25 de milioane de lire sterline, este astăzi o destinație pentru turiști și pescari care se îmbarcă pe epavă pentru picnicuri. "Când era deținut de fostul președinte, nimeni nu se putea apropia de el", explică pescarul Hussein Sabahi, căruia îi place să încheie o zi lungă pe râu cu o ceașcă de ceai la bordul epavei.

"Nu pot să cred că i-a aparținut lui Saddam și acum ne plimbăm pe el", spune bărbatul. Saddam ordonase ca yahtul, pe care nu navigase niciodată, să părăsească acostarea la Umm Qasr pentru a ajunge la Basra, la doar câteva săptămâni după ce invazia a început pe 20 martie 2003.

Dar a fost vizat de forțele conduse de SUA, apoi l-au bombardat și, mai târziu, s-a răsturnat în calea navigabilă Shatt al-Arab, ajungând în paragină.

A fost devastat

În revoltele care au urmat căderii lui Saddam, iahtul a fost jefuit, furându-se de la corpuri de iluminat la mobilier și la părți ale cadrului metalic. Unul dintre cele trei iahturi deținute de Saddam putea gazdui până la 200 de persoane și era echipat cu un heliport.

În 2003, oficialii americani au estimat că Saddam și familia sa ar fi adunat până la 40 de miliarde de dolari din fonduri ilicite. Un alt iaht al lui a fost transformat într-un hotel în Basra.

Deși unii irakieni susțin că epava ar trebui păstrată, guvernele succesive nu au alocat fonduri pentru a o salva. "Acest iaht este ca o bijuterie prețioasă, ca o capodoperă rară pe care o ții acasă", a spus Zahi Moussa, un căpitan de navă care lucrează la Ministerul Transporturilor din Irak.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 Așa se scrie istoria, oameni buni, din lucruri mărunte și neștiute...

2 VIDEO Atac cu rachete fără precedent al Ucrainei împotriva Rusiei

3 Voi ați văzut asta? / America, oameni buni...

4 Așa o fi?

5 VIDEO București 2024...