
Cum arată terifiantul „sindrom al capului căzut”. Avertismentul medicilor pentru cei care se uită prea mult în telefon
Medicii japonezi au prezentat cazul unui bărbat în vârstă de 25 de ani al cărui gât devenise atât de slăbit din cauza statului la telefon, încât a ajuns în imposibilitatea de a-și ridica capul. El a fost diagnosticat cu „sindromul capului căzut”.
Fotografiile șocante arată o umflătură care iese din gât, pe care medicii au atribuit-o faptului că vertebrele sale au devenit „extrem de extinse” din cauza poziției nefirești, potrivit dailymail.
Medicii au declarat că pacientul a cerut ajutor după ce a suferit dureri severe de gât timp de șase luni și a devenit incapabil să își ridice capul. De asemenea, a avut probleme de înghițire, ceea ce l-a determinat să mănânce mai puține mese și să piardă în consecință o cantitate îngrijorătoare de greutate.
Potrivit publicației citate, medicii au observat că, deși pacientul fusese un copil activ, totul s-a schimbat la începutul adolescenței sale. După ce s-a confruntat cu „intimidări grave”, pacientul s-a retras din societate, abandonând școala și baricadându-se în camera sa timp de mai mulți ani. În timpul autoizolării, acesta se juca pe telefon pentru perioade extrem de lungi, în timp ce își apleca gâtul pentru a se uita în jos la dispozitiv.
Inițial, medicii au încercat să corecteze sindromul capului căzut cu gulere - dispozitive medicale purtate în jurul gâtului care susțin și stabilizează capul. Cu toate acestea, deoarece pacientul s-a plâns de amorțeală în timp ce purta dispozitivele, acest tratament a fost întrerupt.
Medicii au optat în schimb pentru o serie de proceduri chirurgicale. Mai întâi, i-au îndepărtat mici segmente de vertebre și o parte din țesutul cicatricial care se dezvoltase în gât. Medicii au introdus apoi o serie de șuruburi și tije metalice în oasele gâtului pentru a-i corecta postura.
La șase luni după operație, s-a constatat că pacientul își putea ține cu ușurință capul în poziție orizontală.
Problemele bărbatului de a-și ridica capul și de a înghiți nu au reapărut în timpul unui control efectuat un an mai târziu.
Avertismentul medicilor
Experții au concluzionat că starea pacientului lor a fost probabil declanșată de o combinație între efectele pe termen lung ale menținerii gâtului într-o poziție incomodă în timp ce se juca pe telefon și o „tulburare de dezvoltare subiacentă”.
Cu toate acestea, ei au îndemnat la o mai mare conștientizare a pericolelor utilizării excesive a smartphone-urilor, în special în condițiile în care aceasta este în creștere în rândul tinerilor.
Scriind în revista JOS Case Reports, echipa a declarat că pacientul și familia sa au fost de acord ca acesta caz să fie publicat.
Sindromul capului căzut - cunoscut și ca sindromul capului floppy - este o tulburare medicală rară, în care mușchii gâtului devin atât de slabi încât nu mai pot susține capul
Deși este cel mai frecvent asociat cu tulburări neuromusculare, cum ar fi boala neuronilor motori, acesta poate fi declanșat de alte afecțiuni.
Printre acestea se numără abuzul de substanțe, medicii iranieni prezentând recent un caz în care a fost implicat un bărbat de 23 de ani care a dezvoltat această afecțiune după ce a consumat amfetamină timp de mai mulți ani.
Sursa: adevarul.ro