Cum arată testul care a stabilit că Donald Trump nu suferă de tulburări cognitive

Cum arată testul care a stabilit că Donald Trump nu suferă de tulburări cognitive

Desenarea orei pe ceas, sa stii sa numesti o camila sau o trasatura comuna intre un tren si o bicicleta: acestea au fost probele la care a fost supus presedintele american Donald Trump pentru a detecta daca sufera de tulburari cognitive, scrie AFP.

Trump a obtinut scorul maxim, 30/30, la testul "Montreal cognitive assessment" (Moca). "Nu exista absolut niciun semn de vreo problema cognitiva", a concluzionat doctorul de la Casa Ala, Ronny Jackson, care a precizat ca presedintele a fost cel care a solicitat acest test, pentru a elimina speculatiile.

Testul, conceput de doctorul Ziad Nasreddine si publicat in 2005, este unul dintre cele mai utilizate in lume pentru a depista daca o persoana sufera de disfunctii cognitive, in special cand apar semne de tulburari usoare. Orice ingrijorare este eliminata la un scor cuprins intre 26 si 30.

Examinarea consta intr-un chestionar de o pagina destinat sa masoare intre altele memoria, functiile executiva, capacitatea de abstractie, concentrarea, limbajul, calculul, orientarea in timp si spatiu. Durata acestui test este de circa 10 minute.

Persoanele examinate trebuie sa copieze un cub, sa deseneze un ceas care sa indice o ora specifica, sa recunoasca trei animale, potrivit unui model standard pus la dispozitie pe site-ul oficial al Moca.

De asemenea, trebuie sa repete o lista de cuvinte si cifre, pe care trebuie sa si le aminteasca un pic mai tarziu etc.

Speculatiile legate de capacitatile mentale ale presedintelui american au fost relansate de cartea polemica a ziaristului Michael Wolff care creioneaza un portret ingrijorator al fostului magnat al imobiliarelor, sustinand ca anturajul acestuia se indoieste de capacitatea sa de a guverna.

Vedeți mai jos un exemplu de test Moca:



Citește și:

populare
astăzi

1 PSD și PNL vor avea candidați separați la București: Gabriela Firea și Sebastian Burduja

2 Citiți și voi cine s-a prezentat la prima recrutare de soldați organizată de MAPN în 2024

3 „Dacă voiai să câștigi nu era suficient doar să-ți petreci câteva ore cu un bărbat”

4 O informație care dă fiori / Ce știe CIA despre intențiile Rusiei în Europa?

5 AUDIO Numele lui Coldea, într-un nou scandal. Anca Alexandrescu a difuzat înregistrări depuse la DNA