Cum au devenit aeroporturile din Moscova noua țintă a atacurilor ucrainene cu drone

Cum au devenit aeroporturile din Moscova noua țintă a atacurilor ucrainene cu drone

Atacurile ucrainene cu drone asupra regiunii Moscova din ultimele săptămâni reflectă o schimbare strategică în campania de atac Ucrainei, a explicat Serhii Bratciuk, purtătorul de cuvânt al Diviziei Sud a forțelor armate ucrainene, se arată într-o analiză Kyiv Independent .

Dronele ucrainene au vizat regiunea Moscova și Tula, oprind traficul aerian FOTO Profimedia

Dronele ucrainene au vizat regiunea Moscova și Tula, oprind traficul aerian FOTO Profimedia

Ucraina a lansat sute de drone kamikaze asupra regiunii Moscovei. Cu toate că niciuna dintre ele nu a lovit probabil capitala, impactul asupra țării a fost totuși unul semnificativ din alte puncte de vedere.

Dronele ucrainene au forțat cel puțin 217 de închideri temporare ale aeroporturilor din Rusia de la 1 ianuarie până în prezent, a relatat publicația independentă rusă Novaia Gazeta Europa pe 14 mai, citând date ale agenției aviatice ruse de stat Rosaviatsia.

„Moscova este cel mai mare centru aviatic din Federația Rusă — zborurile ajung peste tot, nu doar în Rusia, ci în întreaga lume. Este vorba despre o potențială dezintegrare a regiunilor rusești și slăbirea controlului intern”, a declarat el pentru Kyiv Independent.

Explozie a atacurilor cu drone vizând Moscova

Trei nopți de raiduri cu drone înainte de Ziua Victoriei, pe 9 mai, au forțat Rosaviatsia să ordone restricții temporare de zbor care au perturbat planurile de călătorie pentru cel puțin 60.000 de pasageri, potrivit Asociației Operatorilor Turistici din Rusia.

După aproape două săptămâni de calm, a urmat un nou val de atacuri. Ministerul rus al Apărării a susținut că 485 de drone ucrainene au fost doborâte între 20 și 22 mai, inclusiv 63 deasupra regiunii Moscova.

Atacurile au continuat în noaptea pe 23 mai, aeroporturile Vnukovo, Domodedovo și Jukovski din Moscova fiind forțate să-și suspende operațiunile din cauza a șase drone care „zburau spre Moscova”, a declarat primarul orașului, Serghei Sobianin.

„Direcția prioritară este clară — Moscova și regiunile înconjurătoare”, a spus Bratciuk.

Oficialul subliniază că transportul aerian este esențial pentru menținerea conectivității în Rusia, iar perturbările aviației cresc riscul de dezintegrare regională și tulburări publice.

„Aceste perturbări nu sunt accidentale. Fac parte dintr-o campanie de presiune asupra logisticii, sistemelor de apărare aeriană și moralului populației”, a spus el.

„Populația rusă trebuie să plătească pentru acest război. Dormitul în corturi pe aeroport nu este cel mai mare preț, dar tot afectează moralul.”

Bratchuk susține că există și un cost economic pentru Rusia din cauza închiderilor constante a aeroporturilor din cauza atacurilor.

„Aviația nu este o industrie ieftină, iar pierderile sunt suportate de aeroporturi, de companii aeriene — dar există un efect psihologic asupra pasagerilor și a clienților transporturilor de marfă”, a spus el.

Pagube economice

Pe de altă parte, experții au declarat că, probabil, costurile economice imediate pentru Rusia sunt suportabile, astfel că obiectivul principal al campaniei nu este probabil acela de a afecta neapărat economia.

„Impactul economic este vizibil la nivelul fiecărei companii aeriene... dar pierderile sunt altfel minore”, a declarat Serghei Aleksașenko, un economist rus stabilit în SUA.

„Nu cred că există vreo considerație economică”, a spus și un alt econimis rus, Andrei Movcean.

Campania ucraineană este menită să servească și unui scop militar dincolo de perturbările financiare, a spus Bratciuk, explicând că sistemele rusești de apărare aeriană vor fi obligate să mențină o stare constantă de alertă.

„Chiar și cea mai mică țintă aeriană este necesar să declanșeze un răspuns complet de apărare aeriană. Așa funcționează sistemul - nu doar la noi, ci și în Rusia și oricare țară.”

Rețeaua stratificată de apărare a Rusiei este deja supusă unei presiuni vizibile din cauza campaniei mai largi a Ucrainei, care vizează producția de petrol rusească, în încercarea de a priva Kremlinul de veniturile necesare pentru finanțarea invaziei sale la scară largă, precum și ținte militare precum depozitele de muniții.

Atacul asupra Moscovei și a regiunii înconjurătoare cu un număr tot mai mare de drone ar putea fragiliza și mai mult apărarea aeriană a Rusiei.

Întrucât unitățile de apărare aeriană ale Rusiei sunt obligate să reacționeze la fiecare amenințare aeriană, Kievul pare să-și propună să testeze limitele capacității Kremlinului de a-și proteja propriul teritoriu - o tactică ce ar putea pune bazele unor viitoare atacuri de o mai mare precizie, care să ducă la o penetrare mai profundă a teritoriului rus.

„Poate că acesta este un element care ar permite dronelor noastre de luptă să atace mai eficient ținte militare”, a spus Bratciuk. „În ceea ce privește țintele militare, atacurile vor continua să vizeze situri militar-industriale din Rusia”.

„Aceasta este singura strategie. Dar prioritățile sunt acum oarecum diferite”, a concluzionat el.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 BREAKING Președintele Nicușor Dan s-a întâlnit în taină cu oamenii tehnici din mediul de afaceri

2 Fotbaliștii care i-au jignit oribil pe Nicușor Dan și pe alegătorii lui rămân fără primele de promovare

3 Cine este Antonela Bujduveanu, soția primarului interimar al Capitalei

4 STENOGRAME Priviți, acest specimen, inspector antifraudă, preferă șpaga în locul bonusului salarial! / Imagini de la flagrantul procurorilor și precizăr…

5 Dacă e așa e grav rău!