Cum au reușit militanții Hamas să lanseze un atac fără precedent asupra Israelului: drone, deltaplane, infiltrare terestră VIDEO

Cum au reușit militanții Hamas să lanseze un atac fără precedent asupra Israelului: drone, deltaplane, infiltrare terestră VIDEO

Drone, deltaplane și trupe care s-au infiltrat în teritoriul țării s-au numărat printre metodele folosite de militanții Hamas pentru a lansa un atac fără precedent asupra Israelului în dimineața zilei de sâmbătă. Analiști, dar și oficiali care au făcut declarații sub anonimat au explicat cum a fost posibil ca serviciile de informații ale Israelului și ale SUA să fie luate prin surprindere.

Armata israeliană a desfășurat tancuri la granița sudică FOTO PROFIMEDIA

Înregistrări video difuzate pentru prima dată de canalul de televiziune Al-Aqsa al Hamas au surprins drone încărcate cu explozibili lansate de militanți pentru a declanșa un atac-surpriză asupra Israelului. Acestea au vizat turnurile de observație instalate de Israel de-a lungul graniței cu Fășia Gaza.

Alte ținte ale teroriștilor Hamas înainte de lansarea barajelor cu mii de rachete au fost și sisteme de armament, în timp ce militanții au traversat în deltaplane și apoi s-au revărsat peste graniță, intrând în luptă cu trupele israeliene, omorând și luând ostatici , atât civili, cât și militari.

Este cel mai important atac al Hamas în 50 de ani, cu sute de morți de ambele părți, peste 100 de persoane fiind luate ostatice de militanți și duse în Gaza.

Potrivit corespondentului publicației „Times of Israel”, clipurile difuzate de Hamas arată modul în care militanții au pătruns dincolo de apărarea israeliană: mai întâi bombardând turnurile de observație și sistemele de armament de la graniță, și apoi lansând mii de rachete în timp ce militanții în deltaplane zburau peste graniță urmați de sute de militanți care pătrundeau prin breșele făcute în apărarea puternic îngrădită a Israelului.

Luptătorii Hamas au pătruns în Israel pe motociclete și în camioane, în timp ce tentativele de a pătrunde pe apă cu bărci cu motor ar fi fost respinse de Israel.

Hamas a făcut publice și clipuri cu drone care au țintit vehiculele israeliene.

Israelul a ripostat cu sute de atacuri asupra fabricilor de armament ale organizației și asupra unor clădiri înalte care adăposteau birourile de comandă ale Hamas.

Clipuri filmate cu telefoanele mobile au surprins luptători Hamas aterizând în sudul Israelului cu ajutorul deltaplanelor motorizate. Militanții infiltrați au deschis focul și au izbucnit lupte de stradă.

Hamas a publicat ulterior clipuri cu luptători în timp ce se antrenau cu deltaplane.

Colonelul american în retragere Cedric Leighton a explicat pentru CNN că militanții au folosit metode rudimentare de comunicare, de pildă prin curieri, pentru a ocoli apărarea de înaltă tehnologie, sofisticată a Israelului. Militanții au căutat modalități de a evita tehnologia înaltă de spionaj a Israelului, ceea ce a însemnat renunțarea la telefoane și folosirea unor mijloace primitive de comunicare și din câte se pare acestea le-au permis să confere elementul de surpriză atacurilor.

„Simplul fapt că au reuși să facă asta indică faptul că au apelat la mijloace low tech pentru a împiedica detecția cu mijloace de înaltă tehnologie, iar asta le-a permis practic să pătrundă și, în esență, să îi ia în surprindere pe israelieni într-un mod la care nu se așteptau. În multe privințe te gândești la surprize ca la ceva absolut neprevăzut dar e mai mult de atât, au avut loc la un nivel mai profund decât atât”, a subliniat Leighton.

Un atac fără avertisment

Atacul Hamas a luat prin surprindere serviciile israeliene de informații în special prin metodele folosite de militanți pentru a intra și a ieși din Israel, potrivit unui oficial de rang înalt din domeniul apărării, la curent cu informațiile colectate despre militanți, a relatat NYT într-o analiză privind strategia prin care Israelul a încercat să țină sub control amenințarea din partea Hamas.

Aceasta avea la bază pe o rețea de informații menită să avertizeze asupra mișcărilor Hamas și se bizuia concomitent pe puterea armatei israeliene de a respinge o invazie terestră a militanților.

În ultimele luni, serviciile de informații israeliene au avertizat în mod repetat asupra faptului că un conflict militar ar putea izbucni, deoarece Iranul și milițiile afiliate au perceput Israelul ca fiind slăbit de diviziunile profunde ale națiunii cu privire la revizuirea judiciară urmărită de coaliția guvernamentală a premierului Benjamin Netanyahu, potrivit a patru oficiali de rang înalt din domeniul apărării.

Totuși, deși serviciile de informații israeliene au colectat unele indicii că Hamas plănuia o operațiune majoră, acestea erau departe de a contura o imagine clară, a adăugat unul dintre oficiali.

Israelul, a spus oficialul, nu a sesizat pregătirile elaborate care erau cel mai probabil necesare pentru ca 250 de militanți Hamas însărcinați să conducă asaltul și să vizeze baze militare, orașe și comunități.

Oficialii americani, de asemenea, au declarat că atât Israelul, cât și Statele Unite au știut că un atac al Hamas la un moment dat era posibil, poate chiar destul de probabil. Dar aceștia au explicat că nu a existat niciun avertisment tactic specific privind atacurile de sâmbătă, niciun semn care ar fi permis Israelului să ia măsuri.

Mulți s-au întrebat de ce Israelul și Statele Unite au fost luate prin surprindere, notează NYT. Mick Mulroy, un fost ofițer al CIA. și înalt oficial al Pentagonului, a subliniat că natura complexă a atacului Hamas sugerează că ar fi fost necesară o pregătire intensă.

„Au existat probabil indicii privind acumularea de muniții și pregătirea forței de asalt și a existat o activitate cibernetică în Israel înainte de atac”, a declarat Mulroy.

De la retragerea israeliană din Fâșia Gaza în 2005, Hamas s-a transformat dintr-o organizație militantă în liderul unui teritoriu cu multe caracteristici ale unui stat. Grupul a inițiat runde de lupte cu Israelul la fiecare câțiva ani, care de obicei nu au durat mai mult de o săptămână. Aceste atacuri au presupus lansarea de rachete asupra orașelor israeliene și tentative de a răpi sau ucide israelieni. Dar nimic nu a fost atât de extins precum atacul de sâmbătă.

La rândul său, în ultimii ani, Israelul a răspuns cu uriașa sa putere de foc, de obicei aerian, împotriva unor ținte din Gaza și a încercat să asasineze înalți oficiali ai organizației. Dar a lansat manevre terestre foarte limitate.

Strategia israeliană a fost să limiteze luptele împotriva militanților din Fâșia Gaza, atât timp cât numărul victimelor Israelului nu a fost prea mare, ceea ce l-ar fi putut obliga să se angajeze într-o invazie terestră totală.

Patru premieri israelieni succesivi au decis că prețul invadării și ocupării Fâșiei Gaza pentru a zdrobi regimul Hamas ar fi prea mare, cu pierderi mari de vieți omenești, israeliene și palestiniene, și că prețul guvernării milioanelor de locuitori de acolo ar fi prea costisitor.

Israelul a continuat să acționeze în acest fel chiar dacă știa că atât Hamas, cât și Jihadul Islamic Palestinian au primit finanțare, pregătire, arme și echipamente avansate de luptă și de informații din partea Iranului, au declarat trei oficiali, și că grupurile militante deveneau tot mai puternice.

Istoria se repetă?

Atacul surpriză asupra Israelului a avut loc la aproape 50 de ani de la începutul Războiului de Yom Kippur, care a început cu un atac surpriză al coloanelor de tancuri siriene și al brigăzilor egiptene. Acest lucru a făcut și mai surprinzător faptul că Israelul nu a fost mai mult în gardă.

Oficialul apărării a declarat că cel mai probabil nu a fost o coincidență, ci un calcul al Hamas de a alege o dată percepută ca o traumă națională. Luarea prin surprindere a serviciilor de informații, precum și capacitatea Hamas de a trece granița și de a provoca pierderi grele, amintește în mod izbitor de războiul din 1973.

Israelul a investit resurse enorme în obținerea de informații despre Hamas, adunând informații semnificative despre majoritatea inițiativelor sale și vizând mulți dintre liderii săi.

Serviciile de informații israeliene au mai fost luate prin surprindere, deși la o altă scară, și în iunie 2006, când un grup de luptători Hamas a intrat în Israel, a atacat un grup de soldați, a ucis doi și l-a răpit pe un altul (Gilad Shalit); serviciile de informații israeliene nu știau despre atac și nici unde era ținut Shalit de mai bine de cinci ani. În cele din urmă, Israelul a plătit cel mai mare preț din istorie pentru un prizonier de război.

Acest acord a stârnit o controversă intensă în Israel, care ar putea izbucni din nou având în vedere rapoartele potrivit cărora zeci de soldați și civili israelieni au fost capturați, scrie NYT.

Ce se va întâmpla în continuare

Cel mai probabil Israelul va răspunde acum în forță, posibil cu o invazie terestră în Gaza, mânat de convingerea că Hamas nu i-a lăsat altă opțiune, a declarat un înalt oficial al apărării.

O întrebare cheie, care va determina modul în care se va desfășura în continuare criza, este dacă Hezbollah, grupul militant libanez, rămâne pe margine sau dacă își activează luptătorii pentru a ataca Israelul. Dacă acesta se implică direct, cel mai probabil vor izbucni cele mai intense lupte în regiune din ultimii ani.

Trupele israeliene au ucis sute de luptători Hamas, au rănit alte câteva mii și au capturat zeci de militanți, a declarat duminică un purtător de cuvânt al Forțelor de Apărare ale Israelului.

Contraatacul inițial israelian a început duminică la ora locală 3:45 (20:45 ET sâmbătă), cu "zeci de tone de bombe" lansate, a declarat purtătorul de cuvânt al FDI, contraamiralul Daniel Hagari, scrie CNN.

Forțele israeliene au distrus aproximativ 800 de ținte, inclusiv rampe de lansare folosite de Hamas, 50 de avioane atacând 120 de ținte numai în Beit Hanoun și distrugând toate punctele de adunare ale Hamas din această zonă, a precizat Hagari.

Duminică au avut loc lupte într-o serie de comunități israeliene din apropiere de Gaza, printre care Kfar Aza, Nahal Oz, Kissufim și Be'eri, a precizat Hagari.

Pe coastă, în apropierea comunității Zikim, o echipă a Hamas care a încercat să debarce a fost zădărnicită, a declarat purtătorul de cuvânt al IDF.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?

5 VIDEO Președintele Iranului, Ebrahim Raisi, a murit / „Niciun semn de viață” la locul accidentului, spune televiziunea de stat iraniană