Cum distrug turiștii obsedați de selfie-uri „La Dolce Vita” din cel mai frumos oraș al Rivierei italiene

Cum distrug turiștii obsedați de selfie-uri „La Dolce Vita” din cel mai frumos oraș al Rivierei italiene

Portofino, orașul considerat cea mai rafinată bijuterie a Rivierei italiene, este prins într-o bătălie între cei care vor să îi protejeze farmecul și cei care susțin că oricine are dreptul să îl viziteze oricând dorește, potrivit Daily Mail Online .

Portofino. FOTO Shutterstock

Orășelul portuar care întruchipează farmecul mediteranean, în care clădirile pastelate se întâlnesc cu marea limpede a Liguriei, are o populație de doar 355 de locuitori. Este însă un sanctuar pentru cei bogați și faimoși.

Este locul în care Richard Burton a cerut-o în căsătorie pe Elizabeth Taylor și unde Sophia Loren, Ernest Hemingway și Frank Sinatra încercau cândva să scape de aglomerație.

Acum, liniștea emblematicul loc din Italia este trecătoare, amenințată fiind, încă de dimineață, de hoardele de turiști de pe uriașele nave care se clatină în portul de agrement.

O lege locală permite acestor mastodonți să ancoreze la 600 de metri de golful protejat, ceea ce face ca roiurile de de vizitatori să poată ajunge la Portofino în doar câteva minute.

Turiștii nu sosesc doar pe mare. Încă de la ora 10, parcarea publică principală, cu 250 de locuri, e plină. Automobiliștii sunt refuzați, deoarece autobuzele din Genova, aflată la 22 de mile distanță, își aduc propria mulțime.

Toate acestea - nave de croazieră, feriboturi și turiști de o zi - fac din Portofino, la ora 11, o localitate sub asediu, unde vizitatorii se înghesuie pe micile alei, iar locuitorii sunt forțați să se retragă din calea haosului.

Pietricelele abia se mai văd sub sandalele și adidașii turiștilor care nu cheltuiesc mai nimic în magazine.

„Ar trebui să ne gândim să atragem nave mai mici, deoarece este un loc mic”

Pitorescul oraș Portofino se află acum prins într-o bătălie între cei care vor să îi protejeze farmecul și cei care susțin că oricine are dreptul să îl viziteze oricând dorește.

„Desigur, vrem ca oamenii să vadă Portofino . Este un loc emblematic și toată lumea este binevenită. Dar, din motive de siguranță, în ceea ce privește aglomerația și conservarea satului, ar trebui să ne gândim să atragem nave mai mici, deoarece este un loc mic", a declarat, pentru Daily Mail , un manager cu experiență care lucrează în industria ospitalității din Portofino.

Turiștii obsedați de selfie-uri ignoră semnele care îi avertizează că riscă o amendă de 240 de lire sterline dacă sunt prinși zăbovind în „zonele de așteptare interzisă” și „zonele roșii”'.

Matteo Viacava, primarul orașului, este cel care a introdus această politică la începutul anului pentru a preveni ceea ce el a numit „haosul anarhic" provocat de turiștii care blochează străzile înguste atunci când se opresc pentru a face fotografii.

„Nu am văzut niciodată pe nimeni să dea o amendă”, spune un tânăr care lucrează în port, potrivit sursei citate.

Mulți turiști ignoră, de asemenea, recomandările privind codul vestimentar, care le interzic să meargă cu pieptul gol, desculți sau în bikini, introduse pentru a proteja reputația de eleganță și rafinament de care se bucura Portofino.

Localnicii vor măsuri mai ferme pentru descurajarea turiștilor

Localnicii se întreabă de ce nu iau autoritățile măsuri mai ferme pentru a-i descuraja pe turiști?

Municipalitatea are un interes în menținerea numărului de turiști, arată sursa citată, pentru că beneficiază de o taxă de cinci lire sterline pentru fiecare pasager de croazieră venit în vizită.

„Nu ne place să limităm numărul", a declarat primarul pentru presa locală, fiind în asentimentul celor care consideră că Portofino aparține tuturor și că toată lumea trebuie să se bucure de el.

„Ca toate bijuteriile însă, trebuie respectat și tratat cu grijă”, spune edilul.

Magazinele de lux își închid ușile

Paradoxal, multe dintre magazinele de lux, care teortetic ar trebui să se bucure de valurile de turiști, își închid ușile pentru mulțimea de clienți și aplică politici stricte de tipul „un intrat, un ieșit".

Valurile de turiști care vin de pe vasele de croazieră nu înseamnă neapărat încasări mai mari pentru antreprenorii locali.

„Adesea, cu cât nava este mai mare, cu atât pasagerii cheltuiesc mai puțin. Noi ne bazăm pe iahturi pentru cea mai mare parte a afacerilor noastre”, spune o femeie care administrează un magazin care vinde produse din cașmir.

Faptul că populara cafenea Dolce & Gabbana - unde vizitatorii sorb cappuccino din porțelanuri inscripționate cu celebrul logo al casei de modă - este închisă lunea, cea mai aglomerată zi de croazieră, spune multe.

Turiștii de pe vasele de croazieră nu cumpără la fel de mult ca turiștii independenți

Explicația are legătură cu faptul că mulți dintre pasagerii vaselor de croazieră beneficiază de pachete scumpe all inclusive și, având nava lor la doar 20 de minute distanță, nu vor să cheltuiască în Portofino la fel de mult ca turiștii independenți (în special pe mâncare), mai ales că mâncatul aici nu este ieftin.

Un aperitiv într-unul dintre restaurante este rareori mai puțin de 25 de lire sterline, în timp ce un fel principal poate costa între 40 și 125 de lire sterline.

Peste 700 de localnici au semnat acum o petiție prin care cer ca Portofino să urmeze exemplul Veneției, care a interzis navele de croazieră în laguna sa în 2021, potrivit Daily Mail Online.

Sursa: adevarul.ro


Citește și:

populare
astăzi

1 „Ce s-a întâmplat în Europa de Est e un miracol economic fără precedent“

2 Rafinăriile Rusiei, la un pas de colaps după „vizitele” nocturne ale dronelor ucrainene

3 Amănunte din sondajele pe București. Singura certitudine este căderea ireversibilă a lui Piedone

4 Rusia susține că Kim Jong-un va fi asasinat

5 VIDEO „Nasty” și-a ales candidatul pentru București! Pe cine susține fostul tenismen?