
Cum încearcă magistrații să șantajeze Guvernul pentru a-și păstra privilegiile
De ani buni, magistrații beneficiază de o serie de privilegii, atât în perioada în care sunt în activitate, cât și după ce ies la pensie. Așa că măsurile de austeritate anunțate de premierul Ilie Bolojan privind tăierea sporurilor nu doar că le-a stârnit nemulțumirea, ci i-a determinat și să caute soluții pentru a-și păstra privilegiile.
Spre exemplu, în luna iunie, au încasat pensii speciale de peste 25.200 de lei, în medie, nu mai puțin de 5.680 de foști magistrați, deși peste 3.000 dintre aceștia nu au cotizat deloc la bugetul de pensii publice.
Așa se face că pensia medie bazată pe contributivitate este de aproape 7.500 de lei, statul plătind din banii tuturor contribuabililor care pătesc taxe și impozite circa 22.000 de lei pentru fiecare privilegiat.
În încercarea de a-și păstra aceste beneficii, dar și sporurile pe care le încasează cât timp sunt în câmpul muncii, magistrații au găsit o soluție cu ajutorul căreia vor să șantajeze Guvernul.
Potrivit unor surse judiciare, Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a cerut tuturor „pensionabililor” din sistem care pot pleca anul acesta din magistratură să trimită cererile de pensionare la CSM și acesta sa le pună, mai departe, pe masa Guvernului, pentru a stopa, astfel, eliminarea sporurilor, scrie Presshub .
Titularii acestor cereri au primit asigurări că ele nu vor fi puse în practică, ci vor fi folosite doar pentru a speria Guvernul că sistemul judiciar rămâne fără magistrați dacă se taie niște sporuri în valoare de câteva sute de lei.
Este de așteptat ca aceste notificări fictive de pensionare din toată țara să sosească pe adresa CSM cât de curând.
Astfel s-ar demonstra că rămâne magistratura fără resursă umană.
Sistemul judiciar aștepta ca ajustarea veniturilor magistraților să înceapă cu eliminarea diurnei primită de unii dintre șefii procurorilor și judecătorilor, precum și de inspectorii de la Inspecția Judiciară, lucru care nu s-a întâmplat.
Sursa: adevarul.ro